Hasznos tudnivalók
Címlap Növények Növények Bonszaj – Hogyan neveljük művészi módon törpefáinkat

Bonszaj – Hogyan neveljük művészi módon törpefáinkat

Egyik elgősibb kelleti művészet a bonszaj fák nevelése. Ezt a keleti művészet szépségét egyre inkább elismerik Magyarországon is. A virágüzletek manapság már hagyományos formára előnevelt fákat árulnak, amelyek többsége 60-80 cm-nél magasabbra nem is képes nőni. Magról ültetett példányok nevelé­sére alkalmas felszerelések is kaphatók.

A bonszaj kert A fák többsége és számos cserje - a leggyorsabban növő fajok kivételé­vel - bonszajjá alakítható. Az örökzöld japán selyemfenyő és a Sargent-boróka könnyen nevelhető, kedvelt szoliter növény.

Amikor egy tálba csoportosan ültetik ezeket, a törpefákat - amit „ligetnek" hívnak -, ál­talában egyenesen hagyják őket nőni. Erre a juharfák, a nyírfák és a tölgyek alkalmasak.

A cserép vagy tál (a bonszaj japán szó -„táj a cserépben"-t jelent) a kompozíció szer­ves része. Az aljukon lyukakkal ellátott, álta­lában lapos bonszaj tálak különféle formában kaphatók. A legkellemesebb látványt a termé­szetes kő és a terrakotta nyújtja.

bonszaj fa visszavágásaA bonszaj fa kialakítása Legalább egy évbe telik, mire a törpe facsemetéből bonszaj fa nevelhető. Tavasszal vagy nyáron olyan pél­dányt válasszon ki, amelynek törzse minimum mintegy 1 cm átmérőjű. Ha a kertjében nőttek ki, hagyja ott őket. Egyébként ültesse komposztos talajjal megtöltött cserépbe, és tegye ki őket a szabadba, védett helyre.

Rögtön kezdje meg a csemete nevelését. Tekerjen vékony drótot minden egyes hajtás csúcsára, és meghajlítva rögzítse a cserép pereme alá kötött madzaghoz.

Télre a törzsnek már több mint 1 cm átmé­rőjűnek kell lennie, amikor is megkezdődhet a nevelés következő szakasza. A tövétől kb. 15 cm távolságra, vágja le a törzset. Óvatosan vegye ki a facsemetét a földből vagy a cse­répből, és a gyökereit vágja vissza kb. egy­harmad hosszúságúra, hogy beleférjenek egy bonszaj tálba.

Tegye a fát a tálra, és a gyökereit vékony dróttal rögzítse a tál alján lévő lyukakhoz. A törzsére és az ágaira is tekerjen drótot, és hajlítsa őket a kívánt formára. A drótot egyen­letesen, 45 fokos szögben tekerje fel a törzs­re és az ágakra. Ne húzza túl szorosra, és ne tekerje keresztbe. Töltse meg a tálat kom­poszttal, a tetejére pedig tegyen mohát, hogy úgy nézzen ki, mintha fű lenne. Ezt követően tegye a szabadba, védett helyre.

A bonszaj gondozása Egy év elteltével a bonszaj főgyökerét ismét meg kell metszeni, a fát pedig évente át kell drótozni, hogy nőhessen. További alakítást is végezhet úgy, hogy az ujjával lecsípi a kihajtó rügyeket. A lombhullató vagy széles levelű örökzöldek levélmérete kora nyáron vagy a nyár derekán a levelek (de nem a száruk!) lenyisszantásával csökkenthető.

A törpefák többségét a szabadban kell tar­tani. Télen tegye hűvös, de ugyanakkor fagy­mentes, világos helyre.

A fát olyan gyakran öntözze, hogy a földje mindig mérsékelten nedves legyen, és rend­szeresen permetezze is őket. Tavasszal és ősszel havonta kezelje egynegyed erősségű­re hígított, összetett szobanövénytáppal.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény