Hasznos tudnivalók
Címlap Növények Növények Kaktuszok – Pozsgások - termesztése, gondozása

Kaktuszok Pozsgások -  termesztése, gondozása

A legtöbb kaktusz sivatagos vidékről való, vannak azonban dzsungellakók is. A két fajta részben eltérő bánásmódot igényel.

 

Sivatagi kaktuszok A fügekaktusz (Opuniia microdasys), a perui kaktusz (Cereus peru-vianus) és társaik vadon tenyésznek sovány, könnyen száradó talajban. Egy rész durva szemcsés homok, három rész sterilizált komposztféle jól helyettesíti az eredeti talajt. A növénykék sok fényt igényelnek; ha szobá­ban neveli, föltétlenül tegye napos ablakba. Télen ne tartsa nagy melegben: 5 °C-os hő­mérséklet elegendő.

Májustól szeptemberig a sivatagi kaktuszt bőven kell öntözni, csak arra vigyázzon, hogy a talaj felső kb. 1 cm-es rétege kiszáradjon, mi­előtt újból megöntözi. A kaktusz meghálálja, ha napfényes, szélvédett helyen tartják a sza­badban. Akár bent neveli a kaktuszt, akár kint, időről időre meg kell fordítani a cserepét, hogy a növény egyenletesen kapja a fényt. A rend­szeresen forgatott kaktusz egyenesen nő.

Szeptember elmúltával ritkábban kell ön­tözni a sivatagi kaktuszt, december és január folyamán pedig egyáltalán ne locsolja. Feb­ruár végétől kaphat újra vizet - fokozatosan egyre többet. A túllocsolt sivatagi kaktusz megrohad.

kaktuszokDzsungelkaktuszok Ezek közé tartozik a skarlátvirágú húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri) és a bíborvörös karácsonyi kaktusz (Schlumbergera buckleyi). Ezeket a növénye­ket ne tartsa közvetlen napfényen, és egész évben biztosítson számukra 7-19 °C-os hő­mérsékletet és magas páratartalmú helyisé­get. Télen a központi fűtéses fürdőszobában érzik magukat a legjobban. Nyáron kiteheti őket árnyékos, szélvédett helyre a szabadba. Ültesse ugyanabba a komposztkeverékbe, mint a sivatagi kaktuszokat, de keverjen hoz­zá egy kevés jó érett levéltrágyát.

Télen és kora tavasszal, tehát virágzáskor, tartsa enyhén nyirkosán a kaktusz talaját. Amikor elvirágzott, talaját hagyja szinte telje­sen kiszáradni. Május-júniusban mérsékelt locsolást igényel a kaktusz; július-augusztus­ban fogja ismét száraz kúrára. Ősszel, ami­kor megjelennek rajta a rügyek, kezdődhet is­mét a bő locsolás.

Minden kaktuszra érvényes Ültesse át, ami­kor a gyökerek át- meg átszövik a cserepet. A szúrás fajtákat tekerje újságpapírba, hogy átültetéskor ne sértsék meg a kezét.

Sarjadékok, magvak Sok kaktusz hoz tősarjakat vagy oldalhajtásokat, amelyeket kézzel lehet választani az anyanövényről. Ta­vasszal vagy nyáron szedje le őket. Ültesse a homokos komposztkeverékbe, s bánjon ve­lük úgy, mint a kifejlett példányokkal. Gyorsan gyökeret eresztenek. Ha szabad kézzel nem tudja elválasztani a tősarjat az anyanövény­től, vágja le, majd, hogy a rothadási elkerül­je, hagyja néhány napig száradni, s csak ak­kor ültesse el.

Ha magról akar sivatagi kaktuszt nevelni, készítsen egy rész durva szemcsés homok­ból és három rész sterilizált komposztféléből táptalajt. A cserép vagy tálca aljára terítsen egy réteg zúzott cserepet vagy kavicsot. Szórja a magvakat a talaj felszínére. Ne ta­karja be őket! Öntözze meg bőségesen.

Borítsa le a cserepet/tálcát üveggel, átlát­szó műanyaggal, s biztosítson 21-27 °C-os állandó hőmérsékletet. Mikor a magvak csí­rázni kezdenek, bőséges fényt igényelnek, de a közvetlen napfénytől óvni kell őket mindad­dig, míg a palánta cserépbe nem ültethető.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény