Hasznos tudnivalók
Címlap Növények Növények Hernyók - Hogyan védekezzünk ellenük?

Hernyók - Hogyan védekezzünk ellenük?

A hernyó rövid idő alatt is végtelen nagy kárt okozhat a fiatal növényekben - virágban, gyümölcsben, zöldségben. A nappaliak közül azonban egyedül a fehér káposztalepke her­nyója a kártékony: csillapíthatatlan étvággyal fogyasztja a káposztaféléket. A többi kárté­kony hernyó szinte mind az éjjeli lepkék lár­vája. Tavasszal lerakott petéikből kelnek ki, és azonnal rágni kezdenek. Miről ismerni fel a legkártékonyabbakat?

 

Tarka bagolylepke Szőrös hernyó, narancs­sárga csíkokkal. Feje fekete. A gyümölcsfák levelén élősködik, leginkább nyár derekán.

Fehér káposztalepke Hernyója zöld, fekete _ és sárga, a káposztafélék levelét pusztítja. Fekete ürüléke szintén árt a növénynek.

Almamoly Kicsiny, halványrózsaszín hernyó­ja először az alma és a körte levelét támadja meg, majd július-augusztusban a gyümölcsöt is, befúrva magát egészen a magházig.

Borsólepke Halványsárga-halványzöldes hernyója befurakszik a borsóhüvelybe, és fel­falja a borsószemeket.

llonca Több fajtája fordul elő több színben; a rózsa és egyéb dísznövények levelét pusztít­ja. Legfőbb ismérve, hogy hátrafelé vonaglik, ha megzavarják.

Védekezés a hernyók ellen Pusztíthatok ro­varölő szerekkel, amelyek legtöbbje érintésre vagy gyomorméregként hat - permetként, vagy a locsolóvízben feloldva, hogy a növény felszívhassa.

A hernyójárta növényt minél gyorsabban vegye kezelésbe, különösen, ha fennáll an­nak a veszélye, hogy a hernyó beeszi magát a gyümölcsbe, mert akkor már nem tud véde­kezni ellene. Már ültetés előtt kezdje a talajt diazinnal, vagy a hernyójárta leveleket per­metezve szerinnel.

Mielőtt a védekezőszert megveszi, győ­ződjék meg róla, hogy nem árt-e a növény­nek. Különösen fontos ez virágzó gyümölcs­fák vagy érőfélben lévő zöldségek esetében. Az ehető növények legjobb védőszere a der-ris-gyökér hatóanyaga, a rotenon, valamint a triklórfon: két-három nappal a szer alkalma­zása után már szüretelhető a termény.

A vegyi védekezésen kívül hatásos lehet a növények rendszeres kézi megtisztogatása a kártevőktől: szedje le a petecsomókat és a hernyókat a megtámadott felületről.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény