Hasznos tudnivalók
Címlap Növények Növények Gubacsok - A növények rendellenes kinövései

Gubacsok - A növények rendellenes kinövései

A gubacsok a leveleken, ágakon vagy gyöke­reken előforduló rendellenes kinövések, mé­retük a parányi hólyagoktól a jelentős nagy­ságú, szabálytalan duzzanatokig terjed. Bizonyos gubacsok belsejében rovarlárvák- pél­dául darazsakéi - találhatók. Vannak guba­csok, amelyek baktériumos betegségeket, fertőzéseket okoznak.

 

Gállá Ez a bakteriális betegség főként fás nö­vényeket - almát, körtét, szilvát, őszibarackot és málnát - támad meg.

A törzsön és a száron a talajszinten dudorok sorai jelennek meg. A gyökéren is kiala­kulhatnak, és hatásukra a levélzet fakóvá válik, valamint a növény fejlődése kissé visszamarad.

E betegségnek nincs ellenszere. Ha a nö­vény súlyosan beteg, el kell pusztítani. Az enyhén fertőzött növények rendszerint élet­ben maradnak.

E betegség megelőzésére győződjék meg arról, hogy a talaj jól vezeti a vizet, és vigyáz­zon, ne sérüljenek meg a növények gyökerei.

Gubacsszúnyogok Ezeknek az apró rova­roknak a lárvái - élénkpiros, sárga vagy fehér nyüvek - számos termesztett növényen táp­lálkoznak, fejlődnek. A leveleken, a szárakon és a virágokon hoznak létre gubacsokat, és megállíthatják a növekedést.

Védekezni ellenük tartós hatású rovarölő szer - például gamma-HCH (hexaklór-ciklo-hexán) - késő tavaszi vagy kora nyári kipermetezésével lehet. Ez elpusztítja a kifejlett ro­varokat, mielőtt lerakhatnák petéiket.

Gubacsatkák Ezek a növényi szöveteken vagy azok belsejében táplálkozó parányi at­kák a leveleken és a rügyeken hoznak létre gubacsokat. Az ellenük való védekezés az at­kákéhoz hasonló.

Gubacsdarazsak A tölgyeken, füzeken és rózsákon található gubacsokat a számtalan gubacsdarázsfaj bármelyikének lárvái létre­hozhatják.

Az érintett fák vagy más növények levele­in növő gubacsok alakja sokféle lehet. Néme­lyek borsószemekre hasonlítanak, mások cseresznye, selyemgomb vagy flitter kinéze­tűek. Néha egyesével állnak, máskor csopor­tosan. Általában nem ártalmasak.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény