Hasznos tudnivalók
Címlap Növények Növények Fűszernövény-termesztés - Illat, szépség, ízek

Fűszernövény-termesztés - Illat, szépség, ízek

A fűszernövények többségét ételeink ízesíté­sére és változatosabbá tételére termesztjük, de sokuk mutatósság dolgában is megállja a helyét. Gyönyörű a borrágófű, a kakukkfű és a rozmaring élénk színű virága; a zsálya lila, aranyszegélyű vagy zöldesszürke levele; a sötét és bolyhos édeskömény; a petrezse­lyem ragyogó zöld, fodros levele. A fodor­mentát, édesköményt és néhány társát úgy telepítse, hogy a ruháját végigsúrolja, amikor elmegy mellette, a kakukkfűféléket meg úgy, hogy ráléphessen - csak azért, hogy illatukat még jobban élvezze.

Kerttervezés A legkényelmesebb és legprak­tikusabb, ha a fűszernövényeket a kert kony­hához közeli szögletében termeszti. Mivel azonban e növények nagy része a Földközi-­tenger vidékéről való, fontos, hogy déli fek­vésű, napsütötte helyet kapjanak. A déli lejtő ideális megoldás, főképp, ha a talaj laza, nem túl trágyázott vagy lúgos. Késő ősszel egy-nyomnyi mélységben ássa fel a kertet, és négyzetméterenként egy vödör tőzegpótlást vagy komposztot forgasson bele. Tavasszal gereblyézze porhanyóssá.

A magasabb növényeket - az örökzöld rozmaringot és babért, az évelő édeskö­ményt és a kétéves angyalgyökeret - tele­pítse hátra. A kisebbek előttük növekedje­nek, hogy ne kerüljenek a többiek árnyéká­ba. Az első sorba való az örökzöld kakukkfű, az évelő metélőhagyma, a sokat tűrő, két­éves petrezselyem, a majoránna (kezelje úgy, mint a majdnem sokat tűrő egynyárikat) meg az egynyári csombor. A két sor között jól megfér az egynyári borrágófű és kapor, az örökzöld zsálya, a citromfű, a fokhagyma, a fodormenta, a tárkony (évelők), a kétéves turbolya meg az egynyári bazsali­kom.

Szaporítás A sokat tűrő egynyári növényeket meg a kétéveseket tavasztól vetheti, az érzé­kenyebb egynyárikat később, amikor már nincsenek hajnali fagyok. Egymástól 25 cm-re, 1,5 cm mély barázdákba vessen. A csepe­redő növényeket ritkítsa ki, hogy ne nőjenek egymásra. A petrezselyem magja lassan, 4-6 hét alatt csírázik ki - a fejlődését meggyorsít­hatja, ha vetés előtt 12 órára vízbe áztatja a magot. Ugyanakkor egyes növényeknél megvárhatja, amíg felmagzanak, és a cseme­téket tavasszal ültesse ki végleges helyükre.

Kis évelő növényeket cserépben is vehet, ezeket tavasszal vagy ősszel ültesse ki. Évelőket úgy is nevelhet, hogy kis csemete-ágyasba veti a magokat, és majd ősszel on­nan telepíti a kertbe a növényt. A már megle­vő évelőit szaporíthatja úgy, hogy tavasszal vagy ősszel szétszedi és átülteti őket.

Cserjeszerű növényeket - rozmaringot, kakukkfüvet, babért, zsályát - már 10-20 cm-es, július és szeptember között levágott szárakból is szaporíthat palántázó ágyásban vagy melegágyban. A következő tavaszra a növény gyökeret ereszt, és kiültetheti a kertbe.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény