Hasznos tudnivalók
Címlap Növények

Növények

Karácsonyfa - Ültessen fenyőfát, évekig örömet szerez

A karácsonyra feldíszítendő fenyőfákat az ünnepet megelőző hetekben kertészetekben, erdőgazdaságokban vagy a piacokon szerez­heti be.

Bővebben...

 

Kaktuszok Pozsgások -  termesztése, gondozása

A legtöbb kaktusz sivatagos vidékről való, vannak azonban dzsungellakók is. A két fajta részben eltérő bánásmódot igényel.

Bővebben...

 

Hernyók - Hogyan védekezzünk ellenük?

A hernyó rövid idő alatt is végtelen nagy kárt okozhat a fiatal növényekben - virágban, gyümölcsben, zöldségben. A nappaliak közül azonban egyedül a fehér káposztalepke her­nyója a kártékony: csillapíthatatlan étvággyal fogyasztja a káposztaféléket. A többi kárté­kony hernyó szinte mind az éjjeli lepkék lár­vája. Tavasszal lerakott petéikből kelnek ki, és azonnal rágni kezdenek. Miről ismerni fel a legkártékonyabbakat?

Bővebben...

 

Hagymák, hagymagumók és gumók - Mi a különbség köztük, és hogyan kell őket nevelni?

A hagymák - például a sárga nárciszé, a tu­lipáné és a liliomé - föld alatti módosult haj­tások, amelyeket tápanyagokat raktározó, szorosan egymáshoz tapadó húsos allevelek vagy levélnyelek borítanak. Külső felületüket száraz, pikkelyes réteg védi.

Bővebben...

 

Hagymahajtatás - A szoba téli felvidítása virágokkal

A tél közepén is tavaszi színfoltot varázsolhat a lakásába, ha nárcisz-, jácint- és tulipán­hagymákat, illetve kókusz-hagymagumókat hajtat. Már akár karácsonykor is virágba bo­rulhatnak ezek a növények, jóval azelőtt, hogy a kertben virágoznának.

Bővebben...

 

Gyomirtás - Hogyan távolítható el a kertből a „konkurencia"?

A kerti gyomok a termesztett növényekkel versenyezve igyekeznek azoktól elvonni a fényt, a vizet és a tápanyagokat, s emellett búvóhelyül szolgálhatnak betegségek és kár­tevők számára is. Rendszerint kapálással és ásással a legtöbb gyomnövény kordában tart­ható - gyomirtó szereket csak akkor használ­jon, ha már semmi más nem segít.

Bővebben...

 

Gubacsok - A növények rendellenes kinövései

A gubacsok a leveleken, ágakon vagy gyöke­reken előforduló rendellenes kinövések, mé­retük a parányi hólyagoktól a jelentős nagy­ságú, szabálytalan duzzanatokig terjed. Bizonyos gubacsok belsejében rovarlárvák- pél­dául darazsakéi - találhatók. Vannak guba­csok, amelyek baktériumos betegségeket, fertőzéseket okoznak.

Bővebben...

 

Gomba - Házi termesztése és főzése

Gombát házilag is termeszthet ládákban zárt térben - például gyenge megvilágítású pincé­ben vagy fészerben -, vagy a szabadban, a pázsit egy árnyékosabb sarkában. Beltéri ter­mesztéshez elég körülményes házilag kom­posztot készíteni, vegyen inkább gombate­nyésztőtől előre összekevert komposztot és gombacsírákat.

Bővebben...

 

Gardénia - Egzotikus növények a szobában

A Gardénia jasminoides nevű cserjét, amit fokföldi jázminnak is neveznek, nem nehéz tartani, de ahhoz, hogy virágot hozzon, gon­dos ápolást igényel. Üvegházban vagy nö­vényházban a gardéniák elérhetik a 46 cm-es magasságot is. Meglehetősen magas pára­tartalmat és világosságot igényelnek, de nem túl erős közvetlen napfényt. Tartsa 16-24 °C közötti átlagos szobahőmérsékleten. Késő ta­vasszal és nyáron, amikor bimbózni kezd, ál­landó 16 °C-os hőmérsékletre van szüksé­gük; hirtelen változásra, áthelyezéskor a bim­bók lehullanak.

Bővebben...

 

Fűszernövény-termesztés - Illat, szépség, ízek

A fűszernövények többségét ételeink ízesíté­sére és változatosabbá tételére termesztjük, de sokuk mutatósság dolgában is megállja a helyét. Gyönyörű a borrágófű, a kakukkfű és a rozmaring élénk színű virága; a zsálya lila, aranyszegélyű vagy zöldesszürke levele; a sötét és bolyhos édeskömény; a petrezse­lyem ragyogó zöld, fodros levele. A fodor­mentát, édesköményt és néhány társát úgy telepítse, hogy a ruháját végigsúrolja, amikor elmegy mellette, a kakukkfűféléket meg úgy, hogy ráléphessen - csak azért, hogy illatukat még jobban élvezze.

Bővebben...

 

Fűnyírás - Mitől lesz a fű zöld és egészséges

Ha azt akarja, hogy a gyep a szárazságban is zöld maradjon, hetente bőségesen öntözze meg korán reggel, mielőtt a nap tetőfokra hág. A gyakoribb enyhe öntözés csak a rövid gyökérzet kialakulását segíti elő, és a gyomokat táplálja.

Ne nyírja a füvet nagyon rövidre. Az ideá­lis magasság általában 2,5 cm. Szárazság vagy nagy igénybevétel esetén hagyja ennél is magasabbra nőni.

Bővebben...

 

Fukszia - Nevelése, gondozása

A kerti fuksziák szinte mindenfajta talajban jól érzik magukat, ha kever hozzá egy kis hu­muszt, vagyis tőzeget vagy avarkomposztot és egy kevés csontlisztet. A fiatal növényeket májusban vagy júniusban ültesse ki. amikor November elején vágja vissza a növénye­ket, és takarja le őket páfránnyal, hamuval vagy tőzeggel. A fiatal fuksziát üvegházban vagy a nyári kiültetésre melegágyban 15-20 cm magasságra növessze jó minőségű kom­posztfélében.

Bővebben...

 

Filodendron - Egy időtálló szobanövény nevelése

Mutatós levélzetük és könnyű kezelésük teszi a filodendronokat pompás szobanövényekké. Leveleik alakja és mérete fajtól függően jelen­tősen változik. Lehetnek szív, lándzsa vagy Kör alakúak. Bizonyos fajok levelei ép szélűek, másokéi mélyen bevágottak, szeldeltek. Né­hány faj leveleinek hossza elérheti a 60 cm-t. A filodendronok zöme kúszónövény.

Bővebben...

 

Dísztök – Dísznövények termesztése téli dísznek

A tökfélék családjába tartozó kedvet gyümölcsök – görög és sárgadinnye – vagy zöldségnövények – például uborka és cukkíni – némelyike zöld, sárga, narancs sárgaszínű kabaktermésthoz, amelynek bőrszerű héja később megkeményedik. Ha az ősz elején leszüreteli ezeket és néhány hétig állni hagyják kiszáradni, fényesre törölve és lelakozva télre szép szobai dísz lehet belőle.

Bővebben...

 

Dália - Az aztékok virága

Azték származású dísznövényeink, a dáliák két fő csoportra oszthatók: az évente, magról növesztettek, illetve az évelők, amelyek gu­móról vagy feldarabolt gumóból nevelhetők. A különböző színű dáliák magjai többnyire keverten kaphatók, és kiültetésre váró növé­nyekként kezelik őket; ha egy bizonyos színű virágot szeretne, gumót vagy cserépben ne­velt palántát kell vásárolnia.

Bővebben...

 

Citrusféle dísznövények - Szaporítási módok

Takaros cserepes növényt nevelhet a na­rancs, a mandarin, a citrom, a grépfrút mag­jából. Ha kéznél van az eredeti növény, metsszen le belőle dugványt, s abból nevel­jen új növényt. Ha magról szaporít, egy kb. 8 cm-es cserepet, töltsön meg jó minőségű gyökereztető táptalajjal, s egymástól megfe­lelő távolságban ültessen bele néhány ma­got. Miután jól megöntözte, - hogy jól tartsa a nedvességet -, borítsa le a cserepet mű­anyag fóliával, és tegye meleg helyre, például jól szellőző szekrénykébe, vagy egy fűtőtest feletti polcra.

Bővebben...

 

Bonszaj – Hogyan neveljük művészi módon törpefáinkat

Egyik elgősibb kelleti művészet a bonszaj fák nevelése. Ezt a keleti művészet szépségét egyre inkább elismerik Magyarországon is. A virágüzletek manapság már hagyományos formára előnevelt fákat árulnak, amelyek többsége 60-80 cm-nél magasabbra nem is képes nőni. Magról ültetett példányok nevelé­sére alkalmas felszerelések is kaphatók.

Bővebben...

 

Bokrok metszése - Hogyan irányítsa a növekedésüket

A metszés által megőrizheti a bokrok kívánt alakját és méretét, megakadályozza, hogy betegségtől gyengüljenek vagy hibásan növekedje­nek, sőt gyakran még javítja is viráguk vagy gyümölcsük minőségét is. Sok bokor - a leg­több örökzöldet is beleértve - kevés metszést igényel, miután megállapodott, azon kívül, mit a betegségek vagy a burjánzó növeke­dés ellen harcolva végeznek. Másoknak - például a lombhullató, virágzó fajoknak - hasznára válik az évenkénti ellenőrzés.

Bővebben...

 

Bokrok és cserjék – nevelésük és gondozásuk

A bokrok és cserjék a kert legváltozatosabb dísznövények közé tartoznak. Az örökzöldek egész évben élénkítik a kertet; az ablak közelében elültetett illatos cserjék, mint a le­vendula vagy a lőne az egész lakás levegőjét megédesítik, míg a sűrű lombú fajok kiválóan alkalmasak a csúf sarkok eltakarására.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény