Hasznos tudnivalók
Címlap Kültéri munkák

kültéri munkák

Kertfalak - A téglafal javítása és karbantartása

Sérült eresztékek Egy vakolókanál hegyé­vel vagy keskeny vésővel és kőműveskalapáccsal kaparja ki az összes kilazult vagy om­ladozó habarcsot legalább 1,5 cm mélységig. Egy régi ecsettel távolítsa el a port, majd ugyanazzal az ecsettel jól vizezze be a fugá­kat. Töltse ki a hézagokat habarcskeverékkel - 1 rész cement, V2 rész mészhidrát, 3 rész finom építési homok -, majd, hogy tartósab­bak legyenek az eresztékek, egyengesse el egy rövidebb, meghajlított rézcsővel. A fugák legyenek egyformák. Ha ehhez a munkához anyagot kell vásárolnia, vegyen kis mennyisé­gekben kapható, előre kevert száraz habarcs­keveréket, amihez csak vizet kell hozzáadni.

Bővebben...

 

Kavicsos ösvény - Kiépítése és karbantartása

Készítsen 10 cm mély kőzúzalék alapot úgy, hogy erre még rákerül egy 2,5 cm-es kavics­réteg is. Miután leterítette az alapra 2,5 cm vastagságban a sóderrel kevert kavicsréte­get, vizsgálja meg, hogy minden mélyedést egyenletesen kitöltött-e.

Bővebben...

 

Hó eltakarítás - Lépcső, járda, kocsifelhajtó tisztán tartása télen

A megelőzés többet ér a legjobb gyógymód­nál, ezért lehetőleg közvetlenül a havazás után takarítsa el a havat a lépcsőről és más járófelületekről - még mielőtt összetömörül, és eljegesedik. Elegendő egy egyszerű hólapát, amelyet rögtönözni is lehet, megteszi például a vasvilla fogai közé bújtatott téglalap alakú hajlítható lemezdarab. A maradék ha­vat aztán már erős sörtéjű seprűvel is eltaka­ríthatja.

Bővebben...

 

Házi szennyvíztisztító medence - Működése és típusai

Az elmúlt időszakban fokozottan előtérbe ke­rültek a környezetalakítási, - védelmi kérdé­sek. Ennek sajátos területe a talaj- és a talaj­vízvédelem. Az emberi tevékenységek so­rán keletkező szennyvizek (ezen itt csak a házi szennyvizeket értjük) kezelése, elveze­tése mindig is gondot jelentett. Ha olyan terü­leten kíván építkezni, ahol nem épült még ki a zárt, vezetékes szennyvízelvezető csator­na, ott más megoldást kell kitalálnia. E feladat megoldására alkották meg az un. közműpót­ló berendezésekkel, amelyek az idők folyamán fokozatosan tökéletesedtek.

Bővebben...

 

Habarcskészítés - Keverése és az alkotórészek aránya különféle habarcsoknál

A téglák megkötésére használt habarcs ce­ment, homok és oltott mész, esetleg adalék (kötésgyorsító, fagytalanító) és víz keveréke.

Bővebben...

 

Ereszcsatorna és ejtőcső - Tisztítása és javítása; újak felszerelése

Ősszel az ereszcsatornák a különféle törme­lékektől és levelektől eltömődhetnek, télen pedig a jég tehet bennük károkat. Érdemes tehát tél előtt és után alapos ellenőrzést tar­tani, vajon nem gátolja-e valami a víz szabad folyását.

Bővebben...

 

Épületkövek javítása - Tisztítás és javítás

Az építési célokra használt kövek nagy része Könnyen alakítható és lyukacsos szerkezetű, s idővel az időjárás hatására szennyezetté válik.

 

Bővebben...

 

Betonozás - Járda, kocsifelhajtó készítése, javítása

A beton cement, homok és kavics vagy kőzúza-lék meghatározott arányú vizes keveréke. A kö­zönséges portlandcement színe szürke, de más színben és fehérben is kapható. A cement le­gyen száraz, finoman porrá őrölt. Legjobb, ha frissen vásárolja minden betonozáshoz.

Bővebben...

 

Kőművesmunka - kisebb építési munkálatok alaptechnikáinak elsajátítása

A kőművesmunka szakértelmet igénylő mes­terség, ezért nagyobb vállalkozás, például egy toldaléképület felhúzása már meghaladja a legtöbb amatőr képességeit. De olyan ki­sebb munkálatokat, mint például kerti fal épí­tése, egy átlagos ezermester is nyugodtan el­vállalhat. Mielőtt azonban nekilátna, meg kell ismernie a rendelkezésre álló téglák fajtáit és méreteit, a szükséges szerszámokat és a kü­lönböző falazási módokat.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény