Hasznos tudnivalók
Címlap Konyhai dolgok Konyhai dolgok Húspácolás - Hús puhítása és ízesítése

Húspácolás - Hús puhítása és ízesítése

A hús, hal és vadhús egyaránt puhább és ízletesebb, ha elkészítése előtt pácban, azaz zöldségekből, fűszerekből készített lében bi­zonyos ideig áztatja.

 

A páclé rendszerint olajból, ízesítőkből, zöldségekből és valamilyen savas összetevő­ből áll, amely puhítja a húst - ez általában bor vagy ecet, de lehet citromlé vagy natúr jog­hurt is. A páclét később felhasználhatja a hús párolásához, és végül mártásként, sűrítve vagy sűrítés nélkül, feltálalható.

Pácoláshoz használjon üveg- vagy kerá­miatálat, illetve edényt, a lé megkeveréséhez pedig fakanalat. Fél kg-nyi húshoz vagy hal­hoz számítson körülbelül 1,2-1,5 dl páclevet.

Minél tovább ázik a hús a páclében, álta­lában annál omlósabb lesz. A javasolt időtar­tam legalább 1 óra, az érett íz hatás elérésé­hez 2-4 órára van szükség. Egy darabban lé­vő, nagyobb és rágósabb, öregebb húsnak 8-12 óra is kell; a 12 órás pácolás harmadá­val csökkenti a főzési időt.

Ha kevés az idő, és a hús nem túl rágós, étes késsel enyhén vagdossa be a felületét, hogy a pádé könnyebben átjárhassa, aztán legalább félórára áztassa be. A pádé összete­vőit az egyéni ízlés szabja meg; ha azonban túl sok benne a só vagy a szójaszósz, az kiszárít­hatja a húst. íme egy gyorsan elkészíthető, egyszerű pádé, 1,5 kg, kockára vágott húshoz.

Keverjen össze 1 pohár olívaolajat fél po­hár vörös borecettel vagy száraz vörösborral. Adjon hozzá 1 fej apróra vágott vöröshagy­mát vagy 2 gerezd fokhagymát, 1 szál sárga­répát, 1 szál fehérrépát. Fűszerezze ízlés szerint kakukkfűvel, tárkonnyal vagy rozma­ringgal, és sózza meg.

Tegye bele a húst, és alaposan forgassa át benne. Fedje le az edényt, és hagyja állni szo­bahőmérsékleten 3 órán keresztül, hűtőszek­rényben 6 óráig. Egy-két óránként keverje meg.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény