Hasznos tudnivalók
Címlap Konyhai dolgok

Konyhai dolgok

Kéregben sült ételek - Ropogós tésztakéreg készítése

Az omlós tésztát befedő tésztaréteg a sütés során szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó kérget képez a pite tetején. A kérget tészta-gyűrű rögzíti a sütőforma pereméhez, ami egyúttal megakadályozza, hogy sütéskor ki­folyjanak a nedvek.

Bővebben...

 

Kenyérsütés - Friss, ropogós cipó készítése

Az eredményes otthoni kenyérsütés nem csupán a helyesen megválasztott mennyisé­geken, a megfelelő alapanyagokon, hanem a rendkívül gondos előkészítésen és az alapos dagasztáson is múlik.

Bővebben...

 

Húspácolás - Hús puhítása és ízesítése

A hús, hal és vadhús egyaránt puhább és ízletesebb, ha elkészítése előtt pácban, azaz zöldségekből, fűszerekből készített lében bi­zonyos ideig áztatja.

Bővebben...

 

Haltisztítás - Hogyan készítse elő a halat?

A kereskedelemben kapható friss vagy mély­hűtött halat általában megtisztítják, de ha él­ve vásárolja vagy esetleg ön fogja a halakat, önnek kell megtisztítania, kibeleznie, eseten­ként megnyúznia és szálkátlanítania őket.

Bővebben...

 

Gyümölcskocsonya - Gyümölcskocsonya készítése és eltevése

A friss gyümölcsök többségéből készíthető ízletes zselé. Eredményesen kisebb mennyi­ségekkel dolgozhat. A gyümölcsöt ugyanúgy készítse elő, mint a lekvár főzésnél. Pektinben és savban gazdag, erőteljes aromájú gyümöl­csöket használjon. Az elkészült kocsonya mennyisége kevesebb lesz, mint a lekváré, itt ugyanis a gyümölcspépet nem használjuk fel.

Bővebben...

 

Grillezés - Sütés nagy hőfokon

A nagy hőfokon történő sütés frissensültek, szeletelt húsok és más, viszonylag kisméretű és porhanyós húsok elkészítésére alkalmas módszer, de használható szárnyasok, kol­bász és halpogácsa, sőt még zöldség sütésé­hez is. Mivel alig vagy szinte egyáltalán nincs szükség hozzá zsiradékra, sokan a rán­tás helyett a grillezést részesítik előnyben. A nagy lángon történő grillezésnél a hús gyor­san megpirul, míg a levek benne maradnak; kis lángon, szabályozható sütő esetében a húst lassabban, de alaposabban át lehet sütni.

Bővebben...

 

Fűszernövények tartósítása - Szárítás, fagyasztás

Szárítás céljából, téli felhasználásra a leg­több fűszernövényt bimbós korában, virágja kibomlása előtt érdemes leszedni - általában májusban vagy júniusban. Ilyenkor a legfino­mabb a növény íze.

Bővebben...

 

Fűszerek a konyhában - Az ízesítés fortélyai

Ételízesítésre a fűszernövények levelét, virá­gát, sőt magjait is felhasználják. A friss fűszer a legfinomabb, de télire szárítva vagy fa­gyasztva is elteheti őket (a szárított fűszerből elég feleannyit használni, mint a frissből vagy a fagyasztottból). Ha maga neveli fűszernö­vényeit, könnyen meg is száríthatja őket. Ha nem otthoni ízesítőket használ, olyan boltba menjen, ahol nagy a forgalom, és a fűszere­ket légmentes, fénytől védett tartókban árul­ják - egyébként a fűszernövények kifakulnak, elvesztik aromájukat és megromlanak. Az ételek fűszerezése igazából ízlés dolga, de bizonyos fűszerek bizonyos ételekhez külö­nösképpen jól illenek.

Bővebben...

 

Főzés párolóedényben - Főzés forró gőzzel

A párolás elsősorban halak, zöldségfélék és pudingok készítésére alkalmas eljárás. A halak és a zöldségfélék a párolás során meg­őrzik tápanyagtartalmukat, ízüket, színüket és állagukat. Az igazi felfújtak gőzöléssel könnyebbek és finomabbak lesznek, mint ha más módszerekkel készülnének.

Bővebben...

 

Főzés gyertyalángon - Vízforralás, ebédfőzés gyertyalángon

Egy szál gyertya is ad annyi hőt, hogy felfor­raljon egy teáskanna vizet, vagy megsüthet rajta egy tojásrántottát. Akár a szabadban, akár otthon, szükséghelyzetben, próbálja ki.

Bővebben...

 

Ételmaradékok - Hogyan lesz belőlük étvágygerjesztő étel

A maradékokból mindig készítsen új ételt, mert ha egyszerűen csak újra felmelegíti őket, akkor összeesnek, és ízüket vesztik. A belőlük készült új étel viszont egészen kitű­nő lehet.

Bővebben...

 

Ételek tárolása - Hogyan tartsa az ételt frissen, és hogyan őrizze meg tápértékét

Az ételek íze romolhat és tápértékük csök­ken, ha nem megfelelően tárolja őket. A hideg helyen tárolt ételek tovább maradnak frissek, mint azok, amelyeket hőforrás - kályha, fűtő­test vagy melegvíz-tartály - közelében vagy éppen a tűző napon tartanak.

Bővebben...

 

Ételek kiolvasztása - A gyorsfagyasztott ételek felengedésének biztonságos módja

Legjobb, ha a fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrény egyik nyitott polcán, az eredeti csomagolásban olvasztja ki. 50 dkg hús kiolvasztásához 8-9 óra, ugyanennyi szárnyas­hoz 3-4 óra szükséges. Egy csomag gyü­mölcs 6-8 óra alatt enged fel.

Bővebben...

 

Befőzés – Gyümölcsök eltevése

A befőzés minden olyan gyümölcsfélére alkalmazható amely szinte mindeni ízét, színét zamatát képes megőrizni a befőzés folyamata alatt. A befőzéshez a gyümölcsöt körültekintően válassza ki és gondosan ké­szítse elő. Győződjék meg arról, hogy friss, érett a gyümölcs és nem mutatkozik rajta a betegség vagy a rothadás legkisebb jele sem.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény