Hasznos tudnivalók
Címlap Kézműves Kézműves Kagylóhéjak - Kagylóhéjak és csigaházak gyűjtése és kikészítése

Kagylóhéjak - Kagylóhéjak és csigaházak gyűjtése és kikészítése

A kagylóhéj és csigaház (a továbbiakban együttesen kagylóhéjak) puhatestű állatok kemény, védelmező külső páncélja. Ezen állatoknak számtalan fajuk él a különböző ten­gerekben.

 

kagylohej tisztitasaHol érdemes keresgélni? Gyűjtésre a szik­lás öblök és a homokos partok a legalkalma­sabbak. A legjobb fogásra apálykor számít­hat, különösen az újholddal vagy a telehold­dal egybeeső tavaszi apályok idején, illetve

viharok után. A gyűjtéshez vigyen magával egy hosszú nyelű gereblyét, hogy átfésülhes­se vele a törmeléket és a hínárcsomókat, egy kést, valamint egy műanyag dobozt a zsák­mánynak. Érdemes ilyenkor kesztyűt húzni, ugyanis némelyik kagylóhéj és csigaház igen érdes felületű vagy éles szélű.

Tisztítás és fényezés Ha az állat még a há­zában van, forralja öt percig vízben, majd kapargassa ki a húst egy késsel vagy egy meghajlított tűvel.

Dörzsölje le a kagylóhéjakat erős szálú ke­fével és mossa meg alaposan. Vannak, akik inkább meghagyják az érdekesebb lerakódá­sokat, de jobb ezeket is lekaparni.

Különösen nehezen eltávolítható lerakódá­sok esetén áztassa a kagylóhéjat víz és ház­tartási fehérítő fele-fele arányú elegyébe (ve­gyen gumikesztyűt, mert ez a keverék erősen maró hatású). Az áztatás során gyakran ellen­őrizze a kagylóhéjakat, és azonnal vegye ki az oldatból, ha a szer elkezdi kimarni azokat.

Az áztatás után alaposan öblítse le a kagy­lóhéjakat. A még mindig húsmaradványokat tartalmazó héjakat áztassa néhány napra de­naturált szeszbe, így a hús nem fog megbüdösödni.

Szárítsa meg a kagylóhéjat és tömje be a nyílását papírtörölközővel vagy más nedv­szívó papírral.

Színesebb és csillogóbb lesz a kagylóhéj, ha babaolajba mártott puha, nem bolyhozó ronggyal bedörzsöli, majd puha, száraz ronggyal tisztára törli.

A gyűjtemény bemutatása A kagylóhéjakat címkézze fel, majd rögzítse kartonpapíron és helyezze üvegfedelű dobozokba. Az is jó megoldás, ha gyűjteményét tiszta pamutvat­tán elrendezve nyitott tárlókban vagy átlátszó műanyag dobozokban teszi szemlére.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény