Hasznos tudnivalók
Címlap Kézimunka

Kézimunka

Inggallér kifordítása - Hogyan hosszabbítható meg az ingek élettartama?

A gallér hajtásvonala rendszerint jóval az ing többi része előtt elkopik. A gallér kifordításá­val ezért gyakorlatilag megkétszerezheti az ingek élettartamát.

Bővebben...

 

Horgolás - Az alaptudnivalók

A kötéshez hasonlóan a horgolás során is egyetlen szál fonalból készül a nagy mű. Annyi a különbség, hogy itt a szemeket egyetlen tűvel, egy speciális, un. horgolótűvel hurkolják egymásba.

Bővebben...

 

Hímzés - Néhány alapvető öltés

A díszítőművészet egyik legrégibb ága a hím­zés. A munka során sokféle öltést alkalmaz­nak, amelyekkel figurális és/vagy geometri­kus vonalakat rajzolhat, vagy felületeket varr­hat ki.

Bővebben...

 

Gomblyukak - Kézi vagy gépi öltés

A gomblyukak méretének megállapításához mérje meg a gombok szélességét, legna­gyobb vastagságát, és a kettőt adja össze. További 3 mm-t - mindkét végén 1,5-1,5 mm-t - hagyjon rá a körbeöltéshez.

Bővebben...

 

Drapéria - A függönyök és ágyak csinosítása

A drapéria voltaképpen nagyon rövid füg­göny, amely arra a célra szolgál, hogy az ágy alja köré függesztve elrejtse az ágy lábait, vagy az ablak felett elhelyezve, eltakarja a karnist.

Bővebben...

 

Cipzár - A cipzár felerősítése és cseréje, a húzóka felújítása

A cipzárat a ruhán általában szegély alá teszik. A takaró (fedett) cipzárat csak a szegély egyik oldala fedi, a központi (középső) cipzárat pe­dig mindkettő. Takaró cipzárat gyakran hasz­nálnak szoknya vagy női nadrág oldalán. Ruha készítésénél hagyjon a cipzárnak elegendő helyet a szegély levarrásakor.

Bővebben...

 

Bőrmunkák - A bőr szabása és varrása; övkészítés

A munkához bőrdarabokat és speciális szer­számokat bőrös szakboltban szerezhet be. Különféle célokra más-más vastagságú és tí­pusú bőrt használjon. Övet készíthet 4 mm vastag marha- vagy disznóbőrből, vagy akár 1 mm vékony zerge, szarvas - és őzbőrből is. Az alapvető szerszámok: cserélhető pengéjű bőrvágó kés, bőrvágó olló, lyukasztóvas, fakalapács a nyersbőrhöz, acélvonalzó, ár. Ezeket később még sokféle élező, gyaluló és mintapréselő szerszám egészítheti ki.

Bővebben...

 

Bábkészítés - Hogyan készülnek a kesztyű- és ujj bábok

Egy régi kesztyűből szemrevaló ujjbábokat készíthet. Vágja le a kesztyű ujjait. Minden ujjvéget tömjön ki kevés vattával, ez lesz a báb feje, majd kösse körül zsinórral a kesztyűujjat közvetlenül a vatta alatt, így alakul ki a nyak.

Bővebben...

 

Ruha felhajtása és beszegése- ruhaigazítás

Ha be akarja fejezni újonnan varrott ruhájának szegését, vagy meg akarja változtatni egy kész ruha hosszát, akkor vegye fel a ruhát, és bújjon abba a cipőbe, amelyet rendszerint ezzel a ruhával hord. Kérjen segítséget valakitől, aki vízszintesen gombostűkkel bejelöli a kívánt hajtásvonalat az anyag színén. Ha nincs kéznél segítség, akkor használjon szabókrétát.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény