Hasznos tudnivalók
Címlap Javítások Javítások Kapu - Fa- és fémkapuk javítása, karbantartása

Kapu - Fa- és fémkapuk javítása, karbantartása

A fából készült kapuk azért ereszkednek meg, mert az illesztések vagy sarokvasak ki­lazulnak, de oka lehet a hevederléc hiánya, vagy a helytelen felrakás, illetve az elferdült tartóoszlop.

 

Vegye le a kaput a sarokvasakról és vizs­gálja át az illesztéseket. Távolítsa el a kor­hadt részeket egy fa-, gumi- vagy közönsé­ges kalapáccsal, és az utóbbi esetben egy fadarab beékelésével. Szedje le a korábbi ragasztóanyagot és feltétlenül használjon vízál­ló ragasztószert. Szerelje vissza az illesztékeket, és egy derékszögmérővel ellenőrizze, hogy jó szögben állnak-e a sarkok.

Nézze meg, hogy ha van hevederléc, az jól van-e felszerelve. Ha laza, vegye le, majd ra­gasztóval és galvanizált csavarokkal rögzítse vissza a helyére. Amennyiben ezek után is lö­työg a kapu, szereljen fel fém hevederpántot. A barkácsboltokban egyaránt kapható egye­nes, T alakú és L alakú heveder.

Ha a sarokpántok lazák, szerelje le őket, majd a visszahelyezéskor használjon na­gyobb fejű, és - ha a fa vastagsága megen­gedi - hosszabb csavarokat, így szerelje fel ismét. Ha kell, tegyen a lyukakba fa tiplit vagy üvegszálas fatapaszt, és abba csavarja bele a srófol. Cserélje ki a rossz sarokpántot.

Az elferdült kapufélfát ássa ki. Ha elkor­hadt, cserélje ki hasonló méretű tömör fával.

Mélyítse ki a gödröt annyira, hogy a ki­emelt oszlop az aláhelyezett téglával együtt azonos magasságban álljon a szemközti tar­tóoszloppal. Szerezzen egy segítőtársat, aki megtartja az oszlopot, amíg ön a vízmérték­kel beméri a függőlegességet. Mérje be a má­sik oszlopot is, és ellenőrizze, hogy nyitáskor lesz-e elég hely, nem szorulnak-e majd a zár­szerkezet és a sarokvasak. A kapuoszlop megtámasztására tömörítsen kőzúzalékot a gödörben, de hagyjon a tetején 10 cm-t sza­badon egy betonkoszorú számára, amelyet lejtősre alakítson ki. Laza talaj esetében, hogy a tartóoszlopok ne dőljenek egymás felé, helyezzen közéjük egy 20 cm vastag, süllyesztett betonréteget.

Ha új kaput állít fel, fényezés vagy festés előtt vastagon kenje be valamilyen favédő­szerrel.

Fémkapu Ezek ritkán romlanak el a megter­heléstől. Leginkább a csuklópánt szokott ki­szakadni. Ezt gyakran a tartóoszlopba rögzí­tett szeg vagy cövek kihullása okozhatja.

Emelje le a kaput, szerelje le a zsanérokat az oszlopról, majd kalapáccsal és hidegvágó­val távolítsa el róla a habarcsot. Tágítsa ki a zsanérlyukat a kalapács és a véső segítsé­gével. Kenjen PVA-ragasztót a lyukakba, majd szerelje vissza a csuklópántokat. Mielőtt a habarccsal rögzítené a zsanérlyukakat, ellenőrizze, hogy a zsanérokhoz jól áll-e a ka­pu. Míg megköt a habarcs, támassza alá deszkákkal a zsanérokat.

Ha megsérült a festékréteg, a fémet könnyen megtámadhatja a rozsda. Drótkefé­vel távolítson el minden fellazult rozsdaréte­get, csiszolóvászonnal csiszolja le, majd újra­festés előtt kezelje le a csupasz fémet rozs­daálló szerrel.

Ügyeljen arra, hogy festéskor a fémfelület görbületeit is érje festék! Lehet, hogy festékszóró spray-vel vagy pisztollyal könnyebben boldogul, mint ecsettel. Fesse le inkább több­ször vékony rétegben, mint egyszer vasta­gon, így megelőzheti, hogy elfolyjon a festék.

Csuklópántok és reteszek A csuklópántokat kenje be zsírral - ne olajjal, mert az gyorsan elpárolog. A reteszeknél viszont olajat hasz­náljon, és törölje le a felesleget, mert mások kezét összepiszkolhatja.

A kovácsoltvas kapuknál fúrjon egy lyukat a forgópánt csapszegén keresztül, majd te­gyen bele egy sasszeget - ez egy kicsit meg­nehezíti a „kapulopók" dolgát.

kapu részei

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény