Hasznos tudnivalók
Címlap Javítások Javítások Kandalló - Javítása, lezárása

Kandalló - Javítása, lezárása

A repedések, törések rendszerint a kandallók hátsó falán jelentkeznek. Ellenőrizze gyak­ran, nincsenek-e rajta ilyenek, ezeken át ugyanis behatolhat a falba a hő és a füst, ami gyengítheti a kémény falazatát.

 

Töredezett kandallóbelső Ha a kandalló belseje nagyon repedezett, törött, cserélje tel­jesen újra. A kisebb repedéseket viszont tűz­álló cementtel kijavíthatja.

Durva kefével vagy drótkefével távolítson el minden kormot és laza, porhanyós szennye­ződést. A repedéseket hegyes, kemény szer­számmal tisztítsa meg, kaparja ki, majd vizes ecsettel nedvesítse meg.

Amikor a repedések még nedvesek, git­telőkéssel nyomkodjon a mélyedésekbe jó erősen tűzálló cementet. Ezután nedves uj­jakkal távolítsa el a fölösleges anyagot, és simítsa el a felületet. Mielőtt a kandallóban ismét tüzet gyújtana, hagyja néhány napig száradni.

Meglazult vagy törött burkolólapok A laza lapokat ragassza vissza hőálló csempera­gasztóval.

A repedt lapokat a közepüktől kifelé halad­va kalapáccsal és hidegvágóval törje össze és távolítsa el. A szétszóródó szilánkok ellen vegyen védőkesztyűt és -szemüveget. A fal­felületet és a környező lapokat tisztítsa meg minden cemerrt- vagy ragasztómaradéktól.

Az új ragasztót kenje fel a kicserélt burko­lólap hátára és a falra is. Használjon spaklit vagy egy régi, erős szálú ecsetet. Az új lapot illessze óvatosan a helyére, majd nedves ronggyal törülje le a kitüremkedett ragasztó­anyagot. Huszonnégy óra száradás után fu­gázza ki az illesztéseket.

Használaton kívüli kandalló lezárása A kan­dallókat lezárhatja ideiglenesen vagy véglege­sen. Előzőleg feltétlenül tisztíttassa ki a füstjá­ratokat, és fedje le a kéményt kúpcseréppel vagy fém záró sapkával.

Ha véglegesen le akarja zárni a kandallót, falazza fel a nyílást, de a padló közelében,

középtájt helyezzen el egy üreges téglát, hogy a páralecsapódást megakadályozza. A környező fal síkjához illeszkedően - a szellő­zőnyílás kihagyásával - vakolja le a téglafa­lat. Amikor a vakolat megkötött, befúrt tiplik­kel erősítse fel a nyílást elfedő szellőzőrá­csot.

Ha a kandallót csak ideiglenesen akarja el­fedni, szintén a falba fúrt tiplikkel szereljen fel a nyílás belső oldalára léckeretet. Használjon 25x50 mm keresztmetszetű fenyőlécet. A ke­retet a fal síkjánál beljebb helyezze el, hogy a fedőlemez a síkba illeszkedjen. Ezután vág­ja le a megfelelő méretű furnér- vagy pozdor­jalemezt, s az aljába illesztő fűrésszel vágjon szellőzőnyílást, és szereljen rá fedőrácsot. Végül szegekkel vagy csavarokkal erősítse fel a nyílásfedőt.

Ha a kandalló kéményéhez működő tűzhe­lyek is csatlakoznak, ne vágjon a fedőlapba nyílást, mert így forró hamu hullhat a szobá­ba. A lezáráshoz ilyenkor használjon tűzálló anyagot.

kandallok javitasa

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény