Hasznos tudnivalók
Címlap Javítások

Javítások

Kerti székek és ülőkék – Hogyan kezeljük és javítsuk a kerti bútorokat?

A kerti székek fémcsövei gyakran benyomód­nak a használat vagy a téli tárolás során. Ügyeljen ezekre az apró csorbulásokra, kar­colásokra; hamarosan rozsdásodást eredmé­nyezhetnek. A sérült vagy rozsdás részeket dörzsölje át finom csiszolópapírral, majd korróziógátló anyaggal védje a rozsda ellen. A hajlítható részeket olajozza be. A felesle­ges olajat törölje le, nehogy a párnák és ru­hadarabok bepiszkolódjanak.

Bővebben...

 

Kerékpárgumi defektje - Mi a teendő a lapos gumiabronccsal?

Ha egy gumiabroncs nagyon gyorsan le­ereszt, először a szelepet vizsgálja meg. Ad­dig forgassa a kereket, amíg a szelep felülre kerül, vegye le róla a sapkát, és a szelepet merítse egy pohár vízbe. Ha a vízben buborékok jelennek meg, a javítókészletben talál­ható tartalék szeleppel cserélje ki.

Bővebben...

 

Kenyérpirítók - Néhány egyszerűbb javítás

Néhány javítás házilag is elvégezhető a ke­nyérpirítón, de ha a kiemelőszerkezet rossz vagy ha egy eleme tört el, a készüléket szak­emberrel javíttassa meg. Mielőtt bármilyen ja­vítási munkához kezdene, húzza ki a készü­léket a konnektorból.

Bővebben...

 

Karcolások - Hogyan tüntethetők el a bútorokról?

A viaszpolitúros bútorokon keletkezett kisebb karcolásokat gyakran eltávolíthatja lenolajba mártott finom szemcsés csiszolópapírral és óvatos dörzsöléssel, utána viaszos bútorfé­nyezővel újrapolírozhatja.

Bővebben...

 

Kapu - Fa- és fémkapuk javítása, karbantartása

A fából készült kapuk azért ereszkednek meg, mert az illesztések vagy sarokvasak ki­lazulnak, de oka lehet a hevederléc hiánya, vagy a helytelen felrakás, illetve az elferdült tartóoszlop.

Bővebben...

 

Kandalló - Javítása, lezárása

A repedések, törések rendszerint a kandallók hátsó falán jelentkeznek. Ellenőrizze gyak­ran, nincsenek-e rajta ilyenek, ezeken át ugyanis behatolhat a falba a hő és a füst, ami gyengítheti a kémény falazatát.

Bővebben...

 

Hűtőszekrény - Karbantartása és javítása

A hűtőgép belsejét törölje át rendszeresen szódabikarbónás meleg vízbe vagy hűtőgép­tisztító folyadékba mártott, jól kicsavart ruhá­val. Fordítson különös gondot az ajtóreke­szekre és a zöldséges dobozokra, mert ezek szennyeződnek a legkönnyebben.

Bővebben...

 

Horpadások az autón - Kiegyengetés, glettelés és felületkezelés

Legelőször is nyomja ki a horpadást. Ha ke­ze befér a kérdéses hely mögé, határozott mozdulattal nyomja kifelé. Ha nem megy, gömbölyű fejű kalapáccsal ütögesse, s a má­sik oldalon szorítson a felülethez egy sima deszkadarabot, nehogy túlságosan is kikala­pálja a lemezt. Ha a keze nem fér a horpadás mögé, fúrjon egy kis lyukat a legmélyebb ponton, és hajtson bele egy hosszú lemezcsavart úgy, hogy 1-1,5 cm kiálljon belőle. Fogóval vagy a kalapács villás végével ekkor ki tudja húzni a kisebb horpadásokat. Nagyobb horpadások-nál deszkadarabnak feszítve használja a kor­mos kalapácsot; ügyeljen, nehogy a környező felületnél magasabbra kalapálja a fémlemezt.

Bővebben...

 

Garázsajtó - Zsanéros ajtók javítása, billenőajtók karbantartása

Zsanéros faajtók Ha az ajtó megereszke­dett, de egyébként ép, lehet, hogy elegendő egyszerűen a felső csuklópántot kicsava­rozni, és kb. 6 mm-rel feljebb helyezni az aj­tókereten. Ezzel az ajtó alsó része megemel­kedik.

Bővebben...

 

Fiókjavítás - Lazán, nehezen járó fiókok javítása

A fasínen vagy fagörgőn futó fiókok olykor meglazulnak vagy beszorulnak, ha elkopnak fa alkatrészeik.

Emelje ki a fiókot, és mérje meg a vajat magasságát és mélységét. Egy ennél valamivel vastagabb és szélesebb keményfa lécből vágjon le két akkora darabot, amilyen hosszúak a sínek, és gyalulja úgy, hogy a vaja­tokban simán és könnyen csúszkáljanak.

Bővebben...

 

Festéskor felmerülő problémák - Hogyan birkózzon meg velük

A felmerülő problémák többségét a festés módja okozza, nem a festék, íme néhány ok és a megoldások:

Bővebben...

 

Festékhibák kijavítása - Horpadások és karcolások az autón

A testetlen fém nagyon hamar meghibásodik. Amint lehet, javítsa ki az autón található horpadásokat és karcokat - amelyeket gyakran az útról felpattanó kisebb kavicsok okoznak - megfelelő színű javítófestékkel. A javítófesté­ket közvetlenül a frissen megsérült festékre kenje, de ha a fém kilátszik, először alapozó rétegre és rozsda elleni szerre van szükség.

Bővebben...

 

Csavarok - Szerelés csavarokkal; beszorult vagy rozsdás csavarok kilazítása

Használjon csavaros kötést, ha azt akarja, hogy az összekötés szilárd legyen, vagy ha olyasmit készít, amit később esetleg újra szét kell szerelnie - mondjuk fémvázas üvegházat vagy fa szerszámkamrát.

Bővebben...

 

Centrifuga - Karbantartása, egyszerűbb hibák elhárítása

Minden centrifuga legfontosabb része a vil­lanymotor által forgatott perforált dob. A cent­rifuga fedelének felemelésekor a motor azonnal leáll és fékek lépnek működésbe, ame­lyek lelassítják és megállítják a dobot. Néme­lyik centrifugából a víz egy alul elhelyezett ki­folyón keresztül, pusztán a gravitáció hatásá­ra távozik, míg más, drágább típusokba erre a célra szivattyút építenek be, amely egy, a kád vagy mosogató szélére akasztható csö­vön keresztül üríti a vizet.

Bővebben...

 

Befagyott vízvezetékek - Kiolvasztás, szükségjavítás

Amikor észleli, hogy egy cső befagyott - pél­dául úgy, hogy a csapból nem folyik a víz -, figyelmesen vizsgálja meg, hátha megtalálja az esetleges repedéseket. Egy-egy beszé­des jégdudor vagy egy jéggel borított csatla­kozás elárulja a károsodás helyét. Próbálja megjavítani a csövet, még mielőtt felenged benne a jég.

Bővebben...

 

Autó „bebikázása" - Hogyan kell elindulni, ha az akkumulátor lemerült

Ha autójában az akkumulátor lemerült, egy másik járműről átvezetett árammal el tud in­dulni - s menet közben az ön autójának töltő­rendszere újra fel fogja tölteni az akkumulátort. Két autó akkumulátora egy pár indítókábellel összeköthető, amelyet autósboltokban lehet kapni és hasznos segítség a bajban, ezért ér­demes magával hordania a csomagtartóban. . Úgy parkoljon le a másik autóval, hogy a két akkumulátort könnyen össze lehessen kötni az indítókábelekkel. Győződjön meg ar­ról, hogy mindent kikapcsolt mind a két autó­ban.

Bővebben...

 

Ajtók - Szoros, lötyögő vagy nyikorgó ajtók javítása

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a fenét csináljuk ha az ajtó csikorog, nyikorog. A nyikorgás azonnal megszűnik, ha egy-két csepp olajat csöppent a zsanérokba. Az olaj úgy oszlik el egyenletesen, ha a kenés köz­ben az ajtót néhányszor ki-be nyitogatja.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény