Hasznos tudnivalók
Címlap Gyereknevelés Gyereknevelés Gyermekek védelme - Gyermekbalesetek megelőzése

Gyermekek védelme - Gyermekbalesetek megelőzése

Ha kisgyermeke már megtanult kúszni mászni, rendezze át a lakást úgy, hogy a földközelben csak masszív, lehetőleg mozdíthatatlan és törhetetlen tárgyak maradjanak,  minden, ami törékeny vagy egyéb okból veszedelmes, kerüljön magasra, ahol a kicsi nem tudja elérni.

 

Gondoskodjon róla, hogy a kilincset gyermek ne érhesse el, a kulcsot az elérhet, zárakból vegye ki. A külső helyiségekre, fészerre, üvegházra, műhelyre, pince lejáró tegyen lakatot, reteszelje be; szerszámi vagy veszélyes eszközt ne hagyjon elöl.

Az ablakokra szereljen védőrácsot vághálót. A lépcsők alján és tetején alakítson l megfelelő gyerekajtót. A gépkocsi ajtaját, h a gyerek belülről nyitni tudná, alakítsa át. Tí gyen a hátsó ülésre biztonsági gyerekülés

Mérgek A tisztító- és takarítószerek, a hajfestékek, cipőápolók a leggyakoribb otthoni mérgek. De gondoljon a lépcső alatt vagy a fészerben tárolt festékoldókra, gyomirtókra, rovar ölőkre. Feliratos dobozban, olyan helyen tárol ja ezeket, ahol a gyermek nem érheti el. Használat után azonnal tegye vissza a helyükre

Ne engedje meg a gyerekeknek, hogy kertben játsszanak nem sokkal azután, hogy azt gyomirtóval kezelték.

Minden gyógyszert, még a vitaminokat is tartson magasan a falra szerelt, bezárható szekrénykében, és ott is olyan dobozokban amelyeket a gyerekek nem tudnak kinyitni. Kézitáskájában semmilyen gyógyszert ne tartson, a szeszes italokat zárja el.

Ha gyermeke véletlenül mérget nyel, hala­déktalanul vigye orvoshoz, és ha lehet, vag\ a méregből vigyen valamennyit magával vagy a tartóját tegye el, hogy megmutathas­sa az orvosnak.

Égés és sokkos állapot Gyufát és öngyújtót tartson elérhetetlen helyen. Égő tűz és be­kapcsolt hősugárzó elé tegyen védőparavánt, és sohase hagyjon bekapcsolva hősugárzót olyan szobában, ahová a gyerek bemehet.

A konyhában főzés közben fordítsa a nye­les serpenyőt a tűzhely háta felé, vagy a hát­só lángra téve használja. A késeket és az ol­lókat tartsa egy magas szekrényfiókban. Min­denféle elektromos készüléket, például mixe­reket, használat után haladéktalanul tegyen el. Az abrosz ne lógjon le mélyen az asztal­ról, hogy a gyerek ne ránthassa le.

A forrázás okozta balesetek elkerülhetők, ha vízmelegítőjének szabályozóját csupán 50-55 °C hőmérsékletre állítja be.

A konnektorokat fedje le az e célra kapha­tó biztonsági műanyag dugasszal. Elektromos kábel ne legyen szabadon gyerekközeiben; hosszabbítót csak ideiglenesen használjon.

Fulladás ellen Lenyelhető tárgyakat tartson a gyerektől távol; ne adjon neki olyan játékot, amelynek levehető, ily módon lenyelhető ré­szei vannak, de ne adjon fullasztó eledelt se, például nagyobb alma- vagy répadarabokat, diót, kemény édességet. Vigyázzon a zsinó­rokkal, szalagokkal vagy a madzagokkal is.

A műanyag zacskókat jól rakja el a gyerek elől, mivel a fejére húzhatja. Használaton kí­vüli hűtőszekrény, roncsautó csomagtartója, és egyéb lehetséges csapdák se kerüljék el a figyelmét!

Kisgyereket őrizetlenül még sekély víz mellett se hagyjon. A mesterséges kerti tavat fedje le hálóval, hogy a gyerek bele ne essen.

Szerezzen be egy masszív járókát, amelyben, biztonságban tudhatja a gyereket, míg ön a dolgát végzi.

Amint a gyerek elég nagy hozzá, tanítsa meg a biztonságos közlekedésre és arra, hogy idegentől ne fogadjon el semmit.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény