Hasznos tudnivalók
Címlap Felújítás Felújítás Burkolólapok - Készítése, javítása, egyenetlenségeinek helyrehozás

Burkolólapok - Készítése, javítása, egyenetlenségeinek helyrehozása

Különböző méretű és vastagságú, kész beton vagy műkő burkolólapok az építőanyag-tele­peken vásárolhatók.

Előkészítés Tisztítsa meg a burkolásra szánt területet, távolítsa el a felső talajréteget. Facövekekkel és kifeszített zsinórral jelölje ki a pontos határokat. A szélességeket és hosszúságokat lehetőleg a burkolólapok mé­retének egész számú többszöröseiben álla­pítsa meg; így jóval kevesebb követ kell majd elvágni. Az egyes lapok között hagyjon kb. 1 cm-es közöket: a burkolásnál ezt meg­felelő méretű fapeckekkel állítsa be.

Ha puha a talaj, döngöljön bele kőtörmelé­ket, ha a burkolni kívánt terület, út a ház köz­vetlen közelében van, építse úgy, hogy eny­hén kifelé lejtsen - így elvezeti az esővizet.

A burkolólapok lerakásának három külön­böző módja ismeretes:

Homokágyra A kőlapokat helyezze 4-5 cm vastagságú homokrétegre. Vízmértékkel el­lenőrizze, hogy a lapok egy síkban vannak-e. Az esetleges kiálló széleket, lapokat fa alátét­tel és kalapáccsal egyengesse el. Ennek a módszernek az a hibája, hogy a lapok idő­vel elmozdulhatnak, megsüllyedhetnek.

Betongöbökre Készítsen sovány betonala­pot 1 rész cementhez adott 4 rész durva vagy betonhomokból kevés víz hozzáadásával. Keverje el, hogy összeálljon, de ügyeljen rá. hogy ne essen össze. Helyezzen a keverék­ből minden kőlap aljára 5 jókora göböt (egyet-egyet a négy sarkához és egyet a közepére). és ütögetéssel rakja őket vízszintesen az elő­készített talajra.

Javítás Ha a homokágyra helyezett burkoló­lap billeg vagy nem simul a felületre, ásó he­gyével emelje ki. Alsó felét tisztítsa meg és távolítsa el róla a felesleges homokot. A ho­mokágyat töltse fel, ha túlságosan meg­süllyedt, és illessze vissza a lapot.

Ha korábban betongöbös eljárást alkalma­zott, távolítsa el a betont mind a kőlapról, mind az ágyazatból. Készítsen új keveréket, és a korábbi módon bekenve a burkolólapo­kat helyezze vissza az ágyazatba.

A habarcságyra helyezett burkolólapok nem mozdulnak el, hacsak nem éri őket egy ponton nagy nyomás. A meglazult lapot emelje ki, törje fel alatta az ágyazatot, tisztít­sa ki és készítsen újat, majd fektesse vissza a lapot.

Fugázás Az új és a megjavított járófelületek­nél is tanácsos a lapok közeit kifugázni, azaz malterral kitölteni. A művelettel várjon a burko­lás befejezése után két napot. A kitöltésre ho­mokot is használhat, de abban megkapasz­kodhatnak a növények gyökerei. Használjon 1 rész cementből és 2 rész homokból álló ke­veréket, és csak annyi vizet adjon hozzá, hogy szárazon morzsolódó legyen. Egy rossz ecset­tel nedvesítse meg a burkolólapok közeit, majd egy kisebb vakolókanállal vagy spaklival töltse ki őket az elkészített fugázó anyaggal.

Amikor kész van, meghajlított műanyag ­vagy csődarabbal húzza végig a fugákat, hogy a felületük sima, egyenletes és enyhén homorú legyen.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény