Hasznos tudnivalók
Címlap Felújítás Felújítás Fugázás - Téglaépítmények malteros illesztéseinek helyreállítása

Fugázás - Téglaépítmények malteros illesztéseinek helyreállítása

A téglaépítmények fugázása nemcsak taka­ros kinézetet ad, de alkalmazásával elkerül­heti, hogy az esővíz az illesztéseken megáll­jon. Gyorsan hézagoljon újra minden repede­zett vagy szétporladt területet.

Mintegy 13 mm mélyen vájja ki a régi ha­barcsot hidegvágóval vagy vésővel és kőmű­veskalapáccsal. Viseljen védőszemüveget! Egészen az ép illesztésekig szedje le a ha­barcsot. Régi ecsettel tisztítsa meg a mélye­déseket, majd a fugázás előtt kb. 5 perccel nedvesítse meg tiszta vízzel.

Vakolókanállal tegyen kis kupac frissen ké­szített habarcsot a simítódeszkára, majd a vakolókanállal erősen nyomja a habarcsot az illesztésekbe, kissé túltöltve ezeket. Az illesztések végső eldolgozása attól függ, hogyan van hézagolva a fal többi része. A befejezés két leggyakoribb módja a sík és a rézsűs fu­gázás.

Sík fugázás Amikor a habarcs már majdnem teljesen megszáradt, hézagoló kanállal szedje le a téglákkal egy síkba a hézagoló anyag feleslegét. Az illesztéseket zsákvászonnal dör­zsölje simára.

Rézsűs fugázás Ezt az illesztés aljától befe­lé lejtősen fejezik be úgy, hogy a víz lefusson a habarcsról. Szorítsa a hézagoló kanalat egy függőleges illesztéshez, és a kanál szélével nyomja befe­lé az illesztés egyik oldalát. Húzza át a kana­lat a másik oldalra, hogy levágja a felesleges habarcsot. Mindegyiket hasonlóan munkálja meg.

Vízszintes illesztésnél a hézagoló kanállal nyomja be nagyjából 3 mm-nyire az illesztés tetejét. Tartson egyenes falécet az illesztés alá, és a kanállal vágja le a felesleges habar­csot úgy, hogy az alsó szegély kissé kiálljon. Amikor már majdnem száraz, simítsa le a fe­lületet porolóecsettel.

fugazas

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény