Hasznos tudnivalók
Címlap Ellenőrzések, beállítások Ellenőrzés, beállítás Dugaszaljzatok és kapcsolók,elektromos kapcsolók és konnektorok - Ellenőrzésük és javításuk

Dugaszaljzatok és kapcsolók,elektromos kapcsolók és konnektorok - Ellenőrzésük és javításuk

Dugaszaljzatok hordozható villamos fogyasz­tók (6 és 10 A áramerősségig), lámpák és ké­szülékek bontható csatlakoztatására alkalma­sak a készülékhez tartozó villás dugó segít­ségével. Lehetnek falba süllyesztett, falon kí­vüli, kétsarkú (fázis- és nullavezető) és két-sarkú védőérintkezős (föld) kivitelűek. Ha egy dugaszaljzat tapintása meleg, vagy nem működik a beledugott, máshol kifogásta­lanul használható készülék, ellenőrizze, hogy nem hibásodott-e meg a csatlakozás.

dugaszok es kapcsolokHa a csatlakozóaljzat fedőlapja eltört vagy megrepedt, cserélje ki, de addig se használ­ja. Áramütést vagy tüzet okozhat, ha valami hozzáér a belső vezetékekhez.

Az új konnektor felszerelése Mielőtt bele­kezdene a munkába, kapcsolja ki az adott áramkörben vagy az egész lakásban az áramellátást.

Ha a vezetékek végén a szigetelés megfeketedett vagy eltört, vágja le, és 15-20 mm hosszan hántsa le a szigetelést a mögöttes, sértetlen darabról. Használjon éles kést vagy erre a célra való csupaszolló ollót. A dobozban két vagy három vezetéket talál. Ha kettőt, ak­kor a szigetelésük fekete és kék színű lehet, ám nincs jelentősége, hogy melyik érintke­zőhöz köti. Három vezeték esetén az egyik bizonyosan sárga-zöld csíkozású; ez a föl­delés, amelyet a megfelelően jelölt helyre kell kötnie, a másik kettő bekötése között nincs különbség. A csatlakoztatásnál ne húz­za meg túlságosan a csavarokat, mert ez könnyen a műanyag váz vagy burkolat meg-repedését okozhatja.

FIGYELMEZTETÉS! E munka elvégzésekor mindig tartsa be az erősáramú elektromos szerelésekre vonatkozó hazai hatályos elő­írásokat!

Villanykapcsolók A villanykapcsolók is le­hetnek fal síkjába süllyesztettek vagy falon kí­vüliek. A régi forgócsapos helyett ma már csak billentyűs kivitelűek vannak. Többféle rendeltetésük lehet (egysarkú, kétsarkú, két áramkört egymás után kapcsoló csillárkap­csoló, a lámpahelyet különböző helyről kap­csoló alternatív kapcsoló).

Vásárláskor a cserélendő kapcsoló felada­tát közölni kell. A sérült kapcsolót haladéktalanul cserélje ki, és addig is ügyeljen, hogy senki se érint­hesse meg a vezetékeket! A repedéseken behatolhat a pára, és ilyenkor az egyébként biztonságos műanyag felületek érintése is ve­szélyes lehet. A régi kapcsolót kicserélheti fényerő-szabályozósra vagy olyanra, amelyik érintésre, esetleg hangra működik. A szerelés megkezdése előtt feszültségmentésítsen. A sérült kapcsolót csavarozza ki, majd cserélje ki az újra, és rögzítse a he­lyén anélkül, hogy túlságosan meghúzná a csavarokat.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény