Hasznos tudnivalók
Címlap Ellenőrzések, beállítások Ellenőrzés, beállítás Kerékpár-karbantartás - Az alkatrészek kenése, fékek és váltók ellenőrzése

Kerékpár-karbantartás - Az alkatrészek kenése, fékek és váltók ellenőrzése

Az utóbbi években a mountainbike (hegyi kerékpár) népszerűsége egyre nőtt, szinte kiszorítva a piacról a hagyományos biciklit.

 

kerekpar valto karbantartasaEz a kerékpár könnyebb, strapabíróbb, a vá­za rövidebb és masszívabb, a fékei erősek, kockamintázatú gumiköpenye és különleges sebességváltója pedig lehetővé teszi a mere­dek hegyi utakon való biciklizést is.

Mivel a mountainbike-on rendszerint nincs sárvédő, viszont gyakran használjuk terepen, ez a fajta bicikli állandó karbantartást igényel, az alkatrészeit pedig rendszeresen kenni kell.

Minden használat előtt elsősorban a fék­pofák távolságát ellenőrizze az abroncstól (1,5-3 mm). A fékpofákat imbuszkulccsal szabályozza. Az első fékbovden hosszát szorítócsavarral állítsa be. Ha a bovdent fesze­sebbre akarja beállítani, a szorítócsavart az óra járásával ellenkező irányban tekerje, ha lazítani szeretné - az óra járásával megegye­ző irányban. Ha a fékpofák elkoptak, és a bor­dazatuk eltűnik - cserélje ki. A fékek tökéle­tes működése biztonságossá teszi közleke­dését.

Ellenőrizze azt is, hogy a nyeregtartó nem lazult-e ki. Amikor a kerékpáron ül, és a talpa az alsó állásban lévő pedálon nyugszik, térde enyhén behajlított legyen. A kormány magasságát imbuszkulccsal szabályozza, úgy, hogy a kormányrúd szorítóbilincsét az óra járásá­val ellenkező irányban tekerje. A kormány magasságának beállítása közben ne felejtse el beállítani az első fékbovdent.

Váltó beállítása A mountainbike-ok több­ségénél a váltó szabályos működését beállító rendszerek biztosítják. Az első és a hátsó váltó bovdenjének feszességét időnként állít­sa be. A túlságosan laza bovdent szorítócsa­varral az óra járásával ellenkező irányban tekerje. Ha ez nem elegendő, lazítsa ki az el­ső váltó bovdenszorítóját. Ezt követően már minden sebesség könnyen váltható. Az állító-csavarok a váltóvezető mozgását szabá­lyozzák, ennek köszönhetően a lánc minden keréken futhat és nem esik le.

Ha a kerék deformálódott, a kerékagyhoz vezető küllőkön a küllőkulccsal lazítson, majd feszítse meg azokat, amelyek az ellenkező peremhez vezetnek. A küllőfeszítő csavaron alkalmanként csak fél fordulattal állítson. Ha ellenőrizni akarja, hogy a kerék kiegyenese­dett-e, forgassa meg. Ha nem ér a fékpofák­hoz és a fékpofák és az abroncs távolsága megfelelő, a bicikli üzemképes.

A mountainbike minden mozgó alkatrészét ápolni kell. A kerékpározás előtt és után a bi­ciklit meg kell szárítani és azután védőanyag­gal (szilikon és teflon) fújja be, főleg a váltót, a lánckerekeket és a pedáltengelyt. Mindig le­gyen önnél kenőanyag, szüksége lehet rá, ha megered az eső.

kerekpar karbantartasa

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény