Hasznos tudnivalók
Címlap Ellenőrzések, beállítások Ellenőrzés, beállítás Gumiabroncsok - Állapot, nyomás és bordázatmélység ellenőrzése a gumiabroncsokon

Gumiabroncsok - Állapot, nyomás és bordázatmélység ellenőrzése a gumiabroncsokon

Legalább kéthetenként és minden egyes hosszabb út előtt, illetve ha azt tervezi, hogy nagy sebességgel teszi meg az ön előtt álló utat, ellenőrizze a gumiabroncsok állapotát. Törvénybe ütköző - és az ön életébe kerül­het - sérült vagy túlkopott gumiabroncsok használata. Időnként vegye le a kerekeket, és ellenőrizze, hogy a gumiabroncsok belső fa­lán nincsenek-e sérülési nyomok.

 

Az oldalfalak és a futófelület ellenőrzése Vizsgálja meg, hogy a futófelület mintázata ép és nincsenek benne repedések. A gumi­abroncs elöregedésének egyik jele a futófelü­let vájatainak szokatlan kiszélesedése.

Távolítsa el az éles kavicsokat, szögeket vagy üvegszilánkokat. Figyelje meg, hogy ezek kivétele után a gumiabroncs nyomása nem csökken-e - ha igen, haladék nélkül ja­víttassa meg. Ha a gumiabroncson több re­pedés is van, cserélje ki.

Ellenőrizze, hogy nincsenek-e ellaposodott vagy egyenetlen részek a futófelületen. A hir­telen gyorsulás vagy fékezés okozhat ilyet. Ha túl keményre fújja a gumiabroncsot, az a futófelület közepén, ha túl puhára fújja, az a futófelület két szélén okozhat nagymértékű kopást. Ha a futófelületnek csak egyik olda­lán tapasztal nagymértékű kopást, a kerék dőlésszögét állíttassa be szakműhelyben.

Ne hajtson gyorsan, ha a gumiabroncs ol­dalfalán kitüremkedés van. Amint teheti, javít­tassa meg, bár helyi, rövid távú utakra, és ha lassan vezet, elindulhat vele.

A bordázatmélység ellenőrzése Ellenőrizze a bordázat mélységet (profilmélység) rend­szeresen az ábra szerint, különösen ha a gu­miabroncsokon a kopás jeleit észleli.

A gumiabroncs-bordázat a teljes futófelület 75%-án minimum 1, de biztonságosabb, ha 2 mm mély. A maradék 25%-on a futófelüle­ten világosan látható bordázatnak kell lennie.

Vizsgálja meg mind a négy kereket alapo­san. Mozdítsa el az autót, hogy annál a gu­miabroncsnál is rneg tudja mérni a bordázat mélységét, amelyen az autó állt.

A kerékabroncs nyomásának ellenőrzése Ellenőrizze kéthetenként és minden hosszabbra tervezett út előtt a keréknyomást. Ha nem megfelelő - főként ha túl alacsony - a gumi hamar elkopik, és az autó nehezen irányíthatóvá válik.

A nyomás ellenőrzését hideg gumiabron­cson végezze, mert a felmelegedett abroncs­ban a nyomás megnövekszik. Fújja a gumi­abroncsokat a gyártók által ajánlott kemény­ségűre. Azonos tengelyen lévő kerekekben a nyomás is azonos kell hogy legyen.

Mielőtt nagy teher szállítására vagy vonta­tására használná az autót, illetve ha nagy se­bességgel szándékozik vezetni, növelje a ke­réknyomást a gyártó által ajánlott mértékben. Teherszállítás, illetve vontatás esetén általá­ban 30-40 kPa-lal növelik a hátsó kerekek nyomását. Tartósan nagy sebességgel való vezetés mellett 20-40 kPa-lal növelik az összes kerék nyomását.

gumiabroncsok kopasa serulese

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény