Hasznos tudnivalók
Címlap Elektromos eszközök Elektromos eszközök Elosztódoboz - Új világítás áramköreinek szerelése

Elosztódoboz - Új világítás áramköreinek szerelése

FIGYELMEZTETÉS! E munka elvégzésekor mindig tartsa be az erősáramú villamos sze­relésekre vonatkozó hazai hatályos előíráso­kat!

 

Kapcsolja le annak a három eres vezeték­nek az áramellátását, amelyikhez csatlakozni kíván. Bontsa meg és vágja át a vezetéket a telepítés helyénél és helyezzen ide falba süllyesztett (faházaknál falon kívülre szerel­hető) elosztódobozt. Vezesse be a doboz ol­dalán a villanyóra felől bejövő és a továbbmenő átvágott vezetékvégeket.

Ebbe a dobozba vezesse a világítótestből és annak kapcsoló­jától kiépített vezetékeket is. Csupaszítsa le a vezetékvégeket, majd 4 tagos sorozatkapocs felhasználásával kapcsolja ezeket össze az alábbi kapcsolásban: az átvágás azonos ve­zetékeit az 1., a 2. és a 4. kapocsra kötéssel kapcsolja ismét össze. Az 1. kapocsra a fá­zisvezeték, a 2. kapocsra a nullavezeték, a 4. kapocsra a földvezeték legyen kötve.

Azt, hogy melyik a fázisvezeték, azt a szín­jelzés mutatja, de biztosabb fáziskeresővel meghatározni (bekapcsolt áramellátás mel­lett). Magyarországon a fázisvezeték szín­jelzése fekete, a nullavezeték kék, a földve­zeték pedig zöld-sárga (esetleg piros) színű! A földelt világítás háromeres kábelének földvezetékét a 4. földelő, a nullavezetékét a 2., a fázisvezetékét pedig a 3. sorkapocsra kösse. A villanykapcsoló földvezetékét a 4., a másik két vezetéket pedig az 1. és a 3. sor­kapocsra kell rögzíteni. Ha nincs a kapcsoló­nál földcsatlakozó, úgy elmarad a földvezeték.

Ezután helyezze fel az elosztódoboz fede­lét, és kapcsolja vissza az áramellátást.

 

eloszto doboz bekotese

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény