Hasznos tudnivalók
Címlap Cserék Cserék Autó termosztátok - A hibás termosztátok ellenőrzése és cseréje

Autótermosztátok - A hibás termosztátok ellenőrzése és cseréje

Ha gépkocsijának motorja nagyon lassan me­legszik fel, vagy gyorsan túlhevül, feltehetően a hiba a termosztátban van.

A legtöbb autóban a termosztát a hengerfej­ből kivezető vízcsőnél van elhelyezve, közvet­len összeköttetésben a hűtő felső csövével. Előfordul, hogy a termosztát a vízcsőben van.

A termosztát gyors és könnyű ellenőrzésé­nek módja: indítsa a motort hidegen, aztán tegye a kezét a felső csőre, hogy ellenőrizze annak hőmérsékletét.

Autotermosztat cserejHa a cső szinte azonnal felmelegszik, a termosztát nyitott helyzetben van beragadva, ha a cső hideg marad, amikor a motor üzemi hőmérsékleten van, a termosztát zárt helyzet­ben van beragadva.

Ideális esetben a cső körülbelül 3 perc után kezd felmelegedni; ha ez több időt vesz igénybe, lehet, hogy a termosztát nehézke­sen működik.

A termosztát eltávolításához először eressze le a hűtőfolyadékot annyira, hogy an­nak szintje alacsonyabb legyen, mint a ter­mosztát háza.

Vegye ki a vízcsövet, majd a csavarokat, amelyek a termosztát házát rögzítik. Ha ne­hezen akar kijönni, finoman ütögesse meg egy darab fával, ne próbálja csavarhúzóval kifeszíteni.

Emelje ki a termosztátot - lehet, hogy azt is kicsit meg kell kocogtatni. A termosztátnak zárt állásban kell lennie, amikor a harmonika alatt a tekercsrugó teljesen ki van tágulva. Ha a termosztát zárt és ön ellenőrizni kívánja, hogy megfelelően nyílik-e, merítse egy lábos vízbe konyhai hőmérővel együtt, majd mele­gítse fel a vizet. Ha a vízbe helyezett hőmé­rő 80 °C-ot mutat és a termosztát szelepe, még nem kezd nyílni, a termosztát rossz, ok­vetlenül cserélje ki.

Új termosztátot autójavító műhelyben vagy autóalkatrész-szaküzletben vásárolhat. Mielőtt beszerelné a termosztátot, tömje be a lyukat a hengerfejen egy darab ronggyal, hogy megelőzze a törmelékek bepotyogását, majd szedje ki a régi tömítést mind a házról, mind a hengerfejről.

Vegye ki a rongyot a hengerfejből. Helyez­ze be az új termosztátot. Kenje be az új tömí­tés mindkét oldalát vékonyán gépzsírral és szerelje a termosztát házával együtt a hen­gerfejre.

Húzza meg átlósan és fokozatosan a há­zat tartó csavarokat, vagy az anyacsavarokat, mindig csak egy kicsit, hogy a termosztát há­za ne deformálódjon. Vigyázzon, nehogy túl­húzza! Helyezze vissza a hűtőcsövet. Töltse fel a hűtőrendszert hűtőfolyadékkal, és indít­sa be a motort. Ellenőrizze, hogy nem csö­pög-e a folyadék a ház körül. Hagyja a motort kihűlni, azután nézze meg újra, milyen gyor­san melegszik fel a cső.

A tömlő tetején elhelyezkedő termosztátok

Bizonyos kocsikban - különösen a Renault-ban - a termosztátot a felső hűtőcsőbe sze­relték be, ahol a cső a vízszivattyúhoz csatla­kozik. Az ilyen termosztát eltávolításához szerelje szét a tömlőt és lazítsa meg a csőbi­lincset, amely a termosztátot rögzíti, majd húzza ki a termosztátot. Tegye be az új ter­mosztátot (vigyázzon, nehogy fordítva tegye be), szorítsa meg a csőbilincset, majd kösse vissza a csövet.

 

Forrás: Reader's D.: Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény