Hasznos tudnivalók
Címlap Beltéri munkák Beltéri munkák Kerámiacsempék - Fal- és padlócsempézés; törött csempe cseréje

Kerámiacsempék - Fal- és padlócsempézés; törött csempe cseréje

Mind a padló-, mind a falborító csempéknek nagy választéka áll rendelkezésre szín, min­ta, minőség szerint, de a két alaptípus között nagy a különbség.

 

Padlócsempe A padlócsempét nagyobb hő­mérsékleten égetik ki, mint a falicsempét. A padlócsempe valamivel vastagabb, vágni is nehezebb. Méretei: 10x10 cm, 10,8x10,8 cm és 20x10 cm.

Fali csempe A kerámia fali csempe szokásos mérete 10,8x10,8, illetve 20x10 cm.

A fal vagy a padló legnagyobb részét az un. köztes csempével borítják. Ennek a csempének a sarkai nincsenek lekerekítve, az élei nem mázasak; van olyan, amelyiknek illesztő hornya az egymáshoz illesztést meg­könnyíti. A peremcsempének egyik éle má­zas és le van kerekítve. A sarokcsempének két szomszédos éle is lekerekített. Végül az univerzális csempe valamennyi éle lekerekí­tett, és mindenütt alkalmazható.

A felső köztes csempesort az un. kvadráns sorral is le lehet zárni - a félszéles, egyik hosszanti élén lekerekített csempét hívják így.

Falcsempézés Csempézéskor a falfelület le­gyen tiszta, száraz és tökéletesen sima. Távolítson el minden tapétamaradványt, minden fellazult festék- és vakolatfoltot, és töltse („glettelje") ki a mélyedéseket.

keramiacsempek lerakasaÜgyeljen rá, hogy a kezdő sor vízszintes legyen. Ha teljes falat akar csempézni, állít­son be egy vízszintes szintezőlécet: felső éle egy csempeszélességgel álljon a padlószint felett; ennek vízszintes állásáról vízszintező­vel gondoskodjék.

Egy másik lécen jelöljön be jó néhány csempeszélességet, s ezt használva mérőlé­cül, határozza meg a szintezőlécen a csem­pék helyzetét. Célszerű a kijelölést a fal kö­zepén, illetőleg egy ablaknyílás alatti közép­vonalon kezdeni. Cél, hogy ha vágni kell a csempét, az csak a sor végére kerüljön, és azonos szélességű legyen a sor két vé­gén.

Döntse el, a fal melyik végén akarja kez­deni a csemperakást: ezen a ponton állítson fel és rögzítsen egy (függőónnal bemért) füg­gőleges lécet. A vízszintes és a függőleges illesztő léc találkozásánál ellenőrizze a derék­szöget egy odahelyezett sarkos csempével.

Lehetőleg a csempegyártó által ajánlott ragasztót használja. Kenje széjjel egyenlete­sen a falon, nagyjából hat csempe hosszan, négysornyi magasságban, és spatulával si­mítsa el. A csempéket jó erősen szorítsa a falhoz. A sorokat vízszintesen rakja egymás után. Ha a csempének nincs illesztőhornya, használjon gyufaszálakat a megfelelő illesz­tési távolság megtartásához (egyes barkás-boltokban kereszt alakú térköztartó műanyag idomokat is beszerezhet). Minden harma­dik-negyedik sort ellenőrizze a vízszintezővel, s törölje le a felesleges ragasztót.

Falmélyedés burkolásakor először csempézze körül a mélyedést, aztán magára a mé­lyedés falára ragasszon lekerekített élű csempéket úgy, hogy azok átfedjék a fal le-kerekítetlen élű csempéit. Vágott csempét le­hetőleg csak a fülke hátsó falán alkalmazzon.

Falicsempe vágása Ehhez a művelethez használja a barkácsboltokban, kölcsönzők­ben beszerezhető csempevágó szerszámot. A szerszámnak több típusa van, használatuk egyszerű.

A célnak a volfrámkarbid hegyű csempe­karcoló tű is megfelel, a mázt ezzel kell meg­karcolni a kívánt helyen. Acélvonalzó mentén - vigyázva, hogy el ne mozduljon - karcolja meg a csempét, majd helyezzen gyufaszálat a csempe alá a karcolat alatt. Határozott mozdulattal nyomja le a csempét kétoldalt: pontosan a bejelölt vonal mentén törik ketté.

Fugázás Amikor megkötött a ragasztó - kb. 24 óra -, töltse ki a csempék közötti réseket csempéző cementtel, amit por alakban árulnak, és vízzel kell összekeverni (de kapható kész pasztában is). Keverje sűrűre a cementet.

Bőven kenje, nyomkodja be a csempék kö­zé szivaccsal, a felesleget, még mielőtt meg­kötne, egy lapos, tiszta szivaccsal törölje le. Mielőtt a cement teljesen megkötne, egy le­kerekített végű pálcával szépen húzza meg a fugákat. Megkötés után puha ruhával törölgesse át a csempéket.

Padlócsempe fektetése A kerámiacsempé­nek legjobb alap a betonpadló. Rakható fa­padlóra is, de ebben az esetben alá kell ágyazni kb. 10-15 cm-es réteges- vagy pozdorjalemezzel.

Akár betonra, akár fára fekteti a csempét, használja a gyártó által előírt ragasztót. Ha azonban a betonpadló nem elég egyenletes, először javítsa ki.

Padlócsempe vágása Speciális vágószer­szám kell hozzá, amit szerszámkölcsönzőben bérelhet.

Bejelölés: a vágásra szánt csempét máz­zal lefelé, pontosan helyezze rá az utolsó csempére, s erre tegyen még egyet, amit óvatosan kitol a falig. Akkora darabra lesz szükség, amekkorát ez nem fed a vágásra szánt csempéből. Jelölje meg filctollal, s vág­ja el. Ha mással akarja levágatni, gondosan számozza meg, melyik darab hová illik majd.

Padlócsempe fugázása Hagyja 24 órán át száradni a ragasztást, majd töltse ki a rése­ket úgy, mint a fali csempe esetében, de hagyja a cementet magától megsüllyedni, ne egyengesse gömbölyű végű pálcával.

Törött csempe cseréje Éles szerszámmal (például spatula sarkával) kaparja körül a sé­rült csempe fugáját, utána, középen kezdve, hidegvágóval és kalapáccsal tördelje ki a csempét. Távolítsa el a régi ragasztót, az új csempe hátát kenje be ragasztóval, s jó erő­sen szorítsa a helyére. Ha megkötött, fugáz­za körül.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény