Hasznos tudnivalók
Címlap Beltéri munkák Beltéri munkák Huzat - Ajtók, ablakok szigetelése

Huzat - Ajtók, ablakok szigetelése

A huzat és a hő veszteség megakadályozásá­nak legolcsóbb és leghatékonyabb módja az ajtók, ablakok és födémek szigetelése.

Ablakok és belső ajtók Ezek szigetelését a háztartási boltokban kapható öntapadós habszivacs csíkokkal végezheti el. A csíkok mintegy 6 mm magasak és 10 mm szélesek; legalább egy, de akár öt évig is eltartanak.

 

kuszob ajto szigeteleseTisztítsa meg a nyílászárókat és a tokokat meleg, mosószeres vízzel, és hagyja, hogy tel­jesen megszáradjanak. Ollóval, szikével vágjon le a szivacscsíkokból megfelelő hosszúságú darabokat. A ragadós felületet védő papírsza­lagot fokozatosan húzza le, ahogy az illesztés­sel és a ragasztással halad. A sarkoknál pon­tosan szabja egymáshoz a végződéseket.

Használhat - különösen egyenetlenül il­leszkedő ajtók és tolóablakok szigetelésére - rugalmas nejlon- vagy fémszalagot is, ame­lyek sokkal tartósabbak a szivacsnál vagy a guminál. A készletben a felszereléshez szük­séges szegeket is megtalálja; a lyukakat már a gyártáskor kiképezik a szalagokon. A sza­lagot lemezvágóval vagy erős ollóval szabja a kellő hosszúságú darabokra, és felálló szé­lükkel kifelé szegezze fel őket az ajtó- vagy ablakkeretre.

A szárnyas ablakokon vagy keretükön lé­vő lyukakat, mélyedéseket szilikonos tömítőanyaggal tömheti be; ezt is háztartási bol­tokban vagy barkácsáruházakban kaphatja meg.

Külső és belső ajtók Ezekhez, valamint kü­szöbhöz és ajtótokhoz többféle szigetelő­anyag van forgalomban; van köztük műanyag hab, nejlonsörtés, nejlonfonatos és fémszala­gos megoldás.

A műanyag hab csíkokat gondosan vágja méretre, és öntapadós oldalukkal ragassza a helyükre. A nejlonsörtés szalagot szegekkel erősítse fel, a nejlonfonat és a fémszalag szintén szegelést igényel.

Fokozott védekezésként a bejárati ajtó bel­ső és a lakásban lévő ajtók külső oldalára alul, a küszöbnél is felszerelhet nejlonsörtés szigetelést. A külső ajtókra szerelhető szige­telők többnyire két részből állnak; egyiket az ajtó aljára, a másikat pedig a küszöbre kell rögzíteni.

Padlók A deszkapadlók és galériafödémek légszigetelésére legjobb, ha egy réteg furnér­lemezzel és valamilyen szőnyeg- vagy mű­anyag padlóval burkolja be őket, de megpró­bálkozhat a repedések kitöltésével is.

A 6 mm-nél szélesebb repedéseket három­szög (ék) alakú puhafa lécekkel tömheti el. A léc két oldalát kenje be erős faragasztó szerrel, és kalapáccsal verje be hosszan a résbe, de hagyjon valamennyit kiállni belőle a padló síkja fölé. Ha a ragasztó megszáradt, legyalulhatja a felesleget, az apró egyenetlen­ségeket pedig csiszolópapírral tüntetheti el.

A kisebb repedéseket kézi kinyomószerkezettel adagolható színezett, rugalmas szige­telőanyaggal is tömítheti, de ezt nem lehet később festeni, és nagyobb helyiségeknél már igen drága is lenne. A festett padlók ki­sebb repedéseit tömje el papírmaséval; ha megszáradt, csiszolja le és fesse át.

A szellőzőnyílásokat soha ne fedje le!

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény