Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Csavarkulcsok - Megfelelő szerszámmal könnyebb a munka

Csavarkulcsok - Megfelelő szerszámmal könnyebb a munka

A különféle csavarkulcsok csak akkor végzik el jól feladatukat, ha pontosan illeszkednek a csavarfejre, illetve az anyára, máskülönben csak megsértik azt, és így még nehezebb lesz elforgatni. A rosszul illeszkedő kulcs emellett megcsúszhat, és ezzel személyi sé­rülést is okozhat.

Az anyáscsavarok és a rájuk csavarozható anyák metrikus menettel vannak ellátva; el­vétve előfordulhatnak a Magyarországon nem szabványos angolszász érerezésűek is. A méret mindkét esetben a csavarorsó kül­ső átmérőjét jelenti, az angolszász méretek­nél a hüvelyk törtjeiben, a metrikusnál milli­méterben kifejezve.

Az angolszász és a metrikus csavarkul­csok nem csereszabatosak, ezért az a leg­jobb, ha mindkét típusból beszerez egy-egy készletet. Mindkét típushoz speciális csavar­kulcsok kellenek.

A legtöbb apróbb munkához tökéletesen megfelel egy kisméretű állítható kulcs, amely megkíméli használóját attól, hogy egy teljes készlet kulcsot kelljen cipelnie. A különböző méretek mellett a csavarkulcsok kivitelükben is meglehetősen eltérnek.

Villáskulcs Ez a szerszám az egyik oldala felől illeszkedik rá a csavarfejre. A nyél két végén gyakran kétféle méretű fej van, így fe­leannyi külön csavarkulcsot kell egy készlet­ben tartani.

Csillagkulcs Ennek a szerszámnak gyűrű alakú feje van, amelynek belsejében V alakú hornyokat alakítottak ki a csavarfej, illetve anya megfogásához. Csak felülről rakható fel, ami azt jelenti, hogy használatához elég hely­nek kell lennie a csavar fölött. A csillagkulcs erősebb és jobban is fogja a csavart, mint a villáskulcs, viszont kicsit nehézkesebb. Elő­nye viszont, hogy a villáskulcshoz képest ki­sebb ívhosszúságú hely szükséges a csavar vagy az anya forgatásához.

Csőkulcs Ez a szerszám tulajdonképpen egy cső, amelynek két végét eltérő laptávolságú hatszögekké alakították. Felrakásához elég nagy helyre van szükség, akárcsak a vékony fémrúddal - az úgynevezett tüskével - való forgatásához. Ha túl hosszú forgatókarral túl­ságosan megfeszítik, a sarkoknál könnyen szétrepedhet.

Dugókulcs A dugó kulcskészletek néhány kü­lönböző kialakítású nyelet és több, a nyelek­re erősíthető kulcsfejet tartalmaznak, ame­lyek méretükben és kialakításukban is külön­bözhetnek.

A nyelek között az egyszerű keresztrúd mellett rendszerint racsnis, csavarok szűk he­lyen való oldására és meghúzására alkalmas típusok is vannak. Ha a racsnis egy-két kattanásnyit mozgatható, az már elég a csa­var mozgatásához is.

Franciakulcs Ennél a csavarkulcsnál a po­fák egymástól való távolsága állítható, így a kulcs legnagyobb nyílásszélességéig bár-milyen méretű csavarra ráhelyezhető. Nem olyan erős, mint az állandó nyílású csavarkul­csok, és könnyen túl is erőltethető, viszont ki­sebb munkákhoz szinte nélkülözhetetlen.

Csőfogó Más néven svédfogó. A francia­kulcshoz hasonló külsejű szerszám, amely­nek fogazott pofáit úgy képezték ki, hogy erő­sen megfogják a hengeres tárgyakat, például a csöveket. Minél erősebben megszorítják a pofákat, annál erősebben fogja a fogó a csö­vet, viszont a fogak nyoma is meglátszik.

Villámcsőfogó Ennek az állítható szerszám­nak a pofái különböző méretű tárgyakra fo­gathatók rá, így a kéznek már nem kell szo­rítania. Jól használható arra, hogy megfogjon egy csavarfejet, miközben az anyát meglazít­ják egy villáskulccsal.

csavarkulcsok

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény