Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Képkeretjavítás - A domborműves keret helyreállítása

Képkeretjavítás - A domborműves keret helyreállítása

Az öreg képkeretek leggyakoribb hibái, hogy sarokcsatlakozásai szétnyílnak, illetve dom­borműves részei letörnek. A sarkak általában ferdén illeszkednek egymáshoz, és ragasztó­val, valamint vékony furnérszeggel vannak összeerősítve.

A meglazult sarkot összeragaszthatja, amíg a szegek nem hajoltak meg, de ha a ke­ret már nagyon szétesett, szedje szét, és ál­lítsa össze újra. Megerősítheti a sarkokat le­mezekkel vagy csapokkal is. Értékes képke­retet szakemberrel javíttasson.

Sarok megragasztása Törölje le a port és kaparja le a régi ragasztó maradványait. Miután PVA (polivinil-acetát) faragasztóval megragasztotta, szorítókerettel fogja össze az illesztést, amíg a ragasztó meg nem köt, azaz mintegy 24 órán át. Ha nincs szorítókerete, használjon zsineget és fakockákat: te­gyen két-két kockát a képkeret minden olda­lának közepére, és kötözze körbe szorosan a zsineggel, ezután húzza a sarkok felé a koc­kákat, hogy a zsineg megfeszüljön.

Sarok megerősítése Ehhez az ábra szerint hátúlrkepkeretjavitasa felcsavarozott saroklemezt használ­jon. A vasedény boltokban kaphatók L alakú vagy szögletes (háromszög alakú) fém sarok­lemezek, de ezek általában csak nagyobb ke­retekhez alkalmasak. De elkészítheti ezt a saroklemezt úgy is, hogy rétegelt lemezből háromszegletű lapokat vág.

Domborműves díszítés helyreállítása Kiscsorbulások kitölthetők fatapasszal vagy cel­lulóz töltőanyaggal. Ha a díszített keretnek nagyobb része sérült, vegyen lenyomatot a keret sértetlen részéről, és ezt használja az öntőforma elkészítéséhez. A hiányzó dara­bot üvegszálas pasztából öntheti ki. Az áb­rán bemutatott módon vegyen mintát, használjon modellezőagyagot vagy fogorvosi mintavevő anyagot (fogorvosi kellékeket áru­sító boltokban kapható). Csiszolópapírral si­mítsa le és formálja az újonnan öntött keret­darab hátát, hogy beilleszkedjék a helyére, majd ragassza be.

Fedőréteg A kijavított részt vonja be a fes­tékkel vagy aranyozással, hogy ne üssön el a keret többi részétől.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény