Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Képkeretezés - Keretek üvegezése és hátlap készítése

Képkeretezés - Keretek üvegezése és hátlap készítése

Fa képkeretek készítéséhez szüksége van képlécre, üvegre - kivéve, ha olajfestményt akar keretezni - és hátlapra. Ezenkívül szeg­re vagy forgókapocsra, öntapadó szalagra, hogy rögzítse és szigetelje a hátlapot, akasz­tókarikákra a képzsinór rögzítéséhez, furnér­szegre, ragasztóra és ragasztószalagra.

Anyagkiválasztás Vásároljon előre hornyolt, méretre vágott, nyers fa képlécet egy barkácsáruházban vagy képkeretboltban. Cél­szerű a képkeret teljes hosszának megfelelő lécet egyben megvenni, mivel a 45 fokos szögben csatlakozó sarkokat nehéz összeil­leszteni, ha különböző darabokból vágják le. A képkeret kerületének megfelelő hosszához számoljon hozzá még 5 cm-t a veszteségre, és ekkora lécet vásároljon.

Ha egy előre levágott üveget kíván beke­retezni, a keretléc hossza annyi legyen, mint

az üveg kerülete, plusz a keretléc szélessé­gének nyolcszorosa (a hornyot leszámítva). Minden oldalnál hagyjon rá 1-2 mm-t, hogy az üveg és a keret közötti mozgást biztosítsa. Győződjék meg arról, hogy a horony mélysé­ge elegendő-e az üveg, a papírkeret, a hátlap és az üvegezéshez szükséges szegek együt­tes vastagságához.

50 cm-nél kisebb képekhez használjon 2 mm vastag képüveget, az ennél nagyob­bakhoz 3 mm-est. Hátlapnak tegyen 3 mm vastag farostlemezt, illetve 6 mm vastag rétegelt lemezt az 1 m-es vagy annál na­gyobb képekhez. A hátlapot ugyanakkorára vágja le, mint az üveget.

A keret elkészítése Pontosan mérje le az ol­dalak hosszúságát 1 -2 mm ráhagyással min­den oldalon az üveg játékához, és jelölje be a keretléc hátoldalán. Használjon szögletmé­rő vínklit a derékszögek biztosításához. Vág­ja le az összes farészt, és minden végre ké­szítsen 45 fokos illesztést.

Ragasztóval erősítse össze a ferdén levá­gott sarkakat, majd szorítókerettel fogja össze, amíg a ragasztó meg nem köt. Egy­szerre egy sarkot fogjon össze vagy gyári szorítóval, vagy alkalmazza a képkeretjaví­tásnál leírt zsinóros-fakockás módszert; szíjas szorítóval az összes ragasztott illesztést egyszerre körülfoghatja. Miután az egész ke­retet összeszorította, az átlók megmérésével ellenőrizze, hogy a keret négyszögletes-e. Ehhez az átlóknak egyforma hosszúaknak kell lenniük. Korrigálja az esetleges deformálódást, mielőtt a ragasztó megkötne. A feles­leges ragasztót törölje le.

Ha különleges szilárdság eléréséhez sze­geket is alkalmaz, a kis keretekhez furnér-(vagy keret-) szegeket használjon. Kettőt-ket­tőt verjen be minden illesztésnél az egyik ol­dalról, a keret legvastagabb részénél.

Amikor a ragasztó megkötött, ha szükséges, csiszolópapírral simítsa le az illesztése­ket, és fesse be vagy lakkozza le.

A keret összeállítása Denaturált szesszel és nem bolyhosodó ronggyal tisztítsa meg az üveget, s keretezés előtt győződjék meg róla, hogy teljesen tiszta és száraz. Helyezze fejjel lefelé a keretet és illessze be az üveget a ho­ronyba. Fektesse a papírkerettel ellátott ké­pet az üvegre, és tegye rá a hátlapot.

Támassza a keretet egy rögzített felület­hez, miközben kis fejű kalapáccsal minden ol­dalra beveri a szögeket az ábrán látható mó­don: a horony felszínéhez közel, párhuzamo­san a hátlaphoz simítva. Miután minden ol­dalra bevert egy vagy két szöget, fordítsa meg a képet, és mielőtt befejezné a rögzítést, ellenőrizze, hogy egyenes-e. Ha forgókap­csokat használ, minden sarokba, valamint minden oldal közepére tegyen egyet-egyet.

A keret peremétől kissé befelé elhelyezett öntapadó szalaggal fedje le a keret és a hát­lap széleit. A képkeret két szélső oldalának közepére szereljen akasztókarikát. A felső széltől számítva egyharmad távolságra lefelé helyezze el ezeket. Fúrjon kis kezdőlyukakat csavarozás előtt, így nem reped szét a fa.

kepkeretezes

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény