Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Hornyoló gyalu - Az ügyes famegmunkáló szerszám használata és karbantartása

Hornyoló gyalu - Az ügyes famegmunkáló szerszám használata és karbantartása

A hornyológyalu a gyalu különleges fajtája, amellyel egyforma mélységű, pontos vágatok készíthetők a fába. A hagyományos méretű hornyológyaluhoz általában három vágóéi tartozik - két véső alakú az általános vágás­hoz és egy V alakú a finom kidolgozáshoz, az alámetszéshez és a sarokkivágáshoz. Továb­bi tartozékok a keskeny és szegélyhez köze­li farészek megmunkálását szolgálják.

 

Horony vágásához helyezze a véső alakú vágóélt a szerszám befogójába alulról. Állítsa be a mélységszabályozót, és igazítsa hozzá az élt, először finom vágáshoz, az állítóanyával. Jelölje be a kívánt horonyszélességet és - mélységet a munkadarabon. Tegyen bevá­gást finom fogazatú fűrésszel a tervezett hornyok peremének belső felére. Fogja meg a két gömbfogantyút, és több, rövid előretolással végezze el az első hornyolóvágást. Fejezze be egy végső, hosszú lökéssel. Majd állítson a vágó élen, és folytassa a hornyolást, amíg va­lamennyi hulladék anyag el nem távozik.

A vágóélt a vésőhöz hasonlóan élesítheti.

Hornyoló gyalugép Az elektromos hornyoló-gyalura vágóélek széles skálája szerelhető, és így rendkívül sokoldalú szerszámmá ala­kítható. Horony vágásán kívül fecskefarok, csapos illesztek és a legkülönbözőbb díszítő szegélyek készítésére használható.

Horony vágásához illessze a kiválasztott vágóélt a tartójába. Ragadja meg erősen a két fogantyút, hogy megelőzze a szerszám kifordulását. Várja meg, hogy a motor elérje a legnagyobb fordulatszámot, mielőtt vágni kezdene. Majd tolja előre a gépet, hogy az el­kapja a munkadarabot. Vezesse a gyalul las­san, egyenletesen a fába.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény