Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Hinta - Kerti hinta készítése

Hinta - Kerti hinta készítése

A kerti hintának elég erősnek kell lennie ah­hoz, hogy nagyobb gyermekek, vagy akár fel­nőttek is használhassák. A keretét 150x50 mm-es, körben legyalult puhapallóból készít­se el. A két álló oszlop egyenként kb. 2,5 m hosszú legyen, hogy azokat biztonságosan rögzíthesse és 60 cm mélyre a talajba süllyeszthesse. Használjon nyomás alatt kon­zervált fát, vagy áztassa be az oszlopok alsó 60 cm-ét fakonzerváló szerbe. A kereszt rudat 120 cm hosszúra vágja le.

 

A hinta ülését 230x38 mm-es gyalult pu­hafából készítse el, és 56 cm hosszúra fűré­szelje.

A hinta elkészítéséhez még a következő anyagokra és eszközökre lesz szüksége: víz­álló faragasztó, csiszolópapír, fakonzerváló szer vagy kültéri lakk, illetve pórustömítő anyag, beton, 8 m hosszú 10 mm vastag po­lipropilén-kötél két, hozzá illő méretű fém­szemmel (ezeket a szaküzletekben kötél­szem vagy kötélgyűrű néven árusítják), két erős, csavarmenetes végű hintakampó, via­szolt zsineg.

Elkészítés A keresztrudat csapos-csap­lyukas illesztéssel és ragasztással erősítse a függőleges oszlopokhoz. Várjon, amíg a ragasztó megköt, majd gyalulja le a csapok túlnyúló végeit. Csiszolja gondosan simára a farészeket, nehogy szálkák maradjanak raj­tuk, majd kenje be bőségesen fakonzerváló szerrel és pórustömítő anyaggal vagy lakkal.

A keretet használva mércéül jelölje ki a földön a két oszlop helyét, és ott ásson 75 cm mély gödröket. A gödrök aljába terít­sen 15 cm vastag tömörített kőzúzalék-réte-get, amely segíti a vízelvezetést. Ezután ál­lítsa be a keretet a lyukakba, de közben ügyeljen arra, hogy a derékszögű illesztések ne mozduljanak el. Szórjon még kőzúzalékot a gödrökbe és tömörítse azt alaposan úgy, hogy a zúzalékréteg felszíne 15-25 cm mé­lyen legyen. A felette levő részt betonnal tölt­se ki, simítsa le a tetejét és úgy képezze azt ki, hogy a kerettől távolodva lejtsen.

Vágja félbe a kötelet, majd hajtsa félbe az egyik darabot, a hurokba helyezze be a kötél­szemet, és kötözze szorosan át viaszolt zsi­neggel. Végezze el ugyanezt a másik kötél­nél is.

Fúrjon négy lyukat az ülésdeszkába, ket­tőt-kettőt a két oldalra, a sarkoktól mintegy 4-4 cm-re. Mérje meg a lyukak közti távolsá­got, majd jelölje be ezt az értéket a kereszt-rúdon, ahová a kampók kerülnek, hogy a kö­telek függőlegesen álljanak.

Csavarja be a kampókat a keresztrúdba, és csúsztassa rájuk a kötélszemeket. Fűzze át a kötélvégeket az ülésbe fúrt lyukakon és állítsa az ülést a megfelelő magasságba úgy, hogy alatta elegendő hely maradjon a lábak­nak. Kössön biztos csomókat a kötélre az ülés alatt és felett. Az azonos oldali kötelek két szárát kötözze össze jó szorosan viaszolt zsineggel, kb. 20 cm-rel az ülés felett.

Készen kapható hinták Sok kertészeti szak­üzlet és néhány nagyobb játékbolt is árusít kerti hintákat házilag összeszerelhető alkatré­szek formájában. Ezek többsége fémcsövek­ből vagy négyszögletes fém zártszelvények­ből készül, és hozzájuk részletes összesze­relési utasítást mellékelnek. Ügyeljen arra, hogy az elemek pontosan illeszkedjenek, szükség esetén gumikalapáccsal üsse azokat a helyükre.

Ez a fajta keret meglehetősen könnyű, ezért nagyon fontos, hogy a hintát biztonsá­gosan rögzítsék a földbe - különösen akkor, ha nagyobb gyerekek is fogják használni. Er­re a célra némelyik hintához hosszú fémkam­pókat is mellékelnek, ám ezek a puhább ta­lajból könnyen kilazulnak. Ha igazán bizton­ságosan szeretné rögzíteni a hintát, akkor minden kampó részére ásson mély, de szűk lyukat, töltse meg betonnal és abba ágyazza be a kampót.

A hintákat rendszeresen ellenőrizze, hogy nem pattogzott-e le a festésük és nem rozs­dásodnak-e. Az esetleges rozsdát vagy laza festékréteget csiszolópapírral távolítsa el, majd fesse le a puszta fémet rozsdagátló zo­mánccal.

hinta elkeszitese es rogzitese

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény