Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Hegesztés - Az elektromos hegesztőkészülék használata

Hegesztés - Az elektromos hegesztőkészülék használata

A hordozható elektromos hegesztőkészülék használatával igen erős kötést alakíthat ki két fémdarab között. A barkácsáruházakban és szerszámboltokban többféle hegesztőkészü­lék is kapható. A munkavégzés során tartsa be a gyártó előírásait, és eleinte csak hulla­dék fémdarabokon gyakoroljon. Minél véko­nyabb a hegesztendő anyag, hegesztéséhez annál több gyakorlatra van szükség. Villamos hegesztés legalább 2 mm-es és lehetőleg azonos vastagságú alkatrészek kötésére használható.

 

A darabok elektromos ívvel hegeszthetők össze. Ez elektromos kisülés, amely a he­gesztendő fémtárgy és egy fémpálca (a he­gesztőelektróda, hegesztőpálca) között jött létre. Az áram elegendő hőt termel ahhoz, hogy megolvassza fém széleit, és azok összeolvadjanak. A hő a hegesztőelektróda: is megolvasztja, így még több olvadt fém ke­rülhet a résbe és az esetleges hézagokba

Az elektromos ív igen erős ibolyántúli (UV sugárzást is termel, ami károsítja a szemet, a bőrt, ezért nagyon fontos, hogy hegesztés­kor különleges védőálarccal óvja az arcát, A munkához húzzon vastag bőrkesztyűt és - ha tud ilyet szerezni - bőrkötényt is, ame­lyek védelmet nyújtanak a szikrák ellen.

A munkát rögzített állványon vagy asztalon végezze, az asztal lapját takarja le valamilyen hőálló anyaggal vagy egy lágyacél lemezzé.

Szüksége lesz még elegendő mennyiség, hegesztőelektródra is - a hegesztőpálca* kiválasztásakor vegye figyelembe a gyártó által megadott méreteket.

Varrathegesztés Fektesse az összehegesztendő darabokat a munkaasztalra, és fogas­sa össze azokat abban a helyzetben, aho­gyan majd lenniük kell. Csíptesse rá a földká­belt a munkadarabra, majd fogjon be egy he­gesztőpálcát az elektródatartóba. A hegesz­tőtranszformátoron állítsa be az elektródának megfelelő áramerősséget - a beállítások a készülék használati útmutatójában találhatók meg. Csatlakoztassa a transzformátort az elektromos hálózathoz.

Tartsa az elektródát a függőlegeshez ké­pest mintegy 15°-os szögben, majd érintse egy pillanatra a hegesztendő ponthoz, de rögtön emelje is fel onnan mintegy 3 mm-re. Ekkor kialakul az elektromos ív. Ha az elektródát megfelelő távolságban tartja, az ív folyamatosan fennmarad, és látni fogja, hogy a fém olvadni kezd. Ha az elektródot túl közel tartja, akkor hozzákötődhet a fém­hez, ha pedig túl távol, akkor kialszik az ív. Ha a hegesztőpálca odatapad, mozgassa jobbra-balra, és közben maga felé húzva vá­lassza le.

Az elektródát olyan sebességgel húzza vé­gig a hegesztendő rés mentén, hogy a fém­nek legyen ideje megolvadni és kitöltenie a két darab közti hézagot. A varrat végéhez ér­ve emelje magasabbra az elektródot, ami automatikusan megszünteti az ívet.

Amikor a varrat már kihűlt, kalapács és hi­degvágó segítségével távolítsa el róla a ké­regszerű bevonatot. Ehhez a munkafázishoz is vegye fel az arcvédő maszkot.

Ponthegesztés Számos olyan javítási fel­adat van, amikor a csatlakozó fémfelületeket nem kell teljes hosszukban végighegeszteni, hanem elég a ponthegesztés is. Ilyenkor a hosszú, folyamatos varrat helyett egymástól 10-20 mm-re lévő varratgyöngyökkel kell összefogni a darabokat. Minél vékonyabb a fém, annál közelebb kell kerülnie egymáshoz a varratgyöngyöknek.

A ponthegesztéshez ugyanúgy kell felké­szülni, mint a varrathegesztéshez. Húzzon ívet, majd tartsa mozdulatlanul az elektródát addig, amíg a munkadarab fémje kellően meg nem olvad. Hagyja, hogy az olvadt fém kitöltse a munkadarabok közti összes rést, majd az elektród elemelésével szüntesse meg az ívet. Haladjon végig a munkafelület mentén, és addig ismételgesse ezeket a pontszerű hegesztéseket, amíg teljesen el nem készül.

A ponthegesztés arra is alkalmas, hogy se­gítségével a varrathegesztés előtt összefogja a hegesztendő darabokat azok majdani vég­leges helyzetében.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény