Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Gyalulás - Deszka lesimítása; élek négyszögletesre alakítása; végsorja lenyesése

Gyalulás - Deszka lesimítása; élek négyszögletesre alakítása; végsorja lenyesése

A gyalu helyes használatához kell némi szak­értelem; mivel a faanyag drága, maradék fán gyakorolja a következőkben ismertetett fogá­sokat egészen addig, amíg úgy nem érzi, hogy valódi munkákba is belefoghat.

el lesimitasa gyaluvalFűrészáru kiegyenesítésére és lesimításá­ra univerzális gyalut használjon. A deszkát rögzítse a gyalupad két éke közé, és két lé­pésben gyalulja le.

Először állítsa be mély vágásra a gyalut úgy, hogy nagyjából képeslap vastagságú forgácsokat vágjon le a hossz egy-egy szaka­szán, ezután a száliránnyal nagyjából 45 fo­kos szöget bezárva gyalulja a deszkát úgy, hogy minden tolás fedje át a másikat. Gyak­ran végigpillantva rajta, ellenőrizze, hogy a gyalult terület egysíkú-e. Amikor minden ki­emelkedést és durva fűrésznyomot eltünte­tett, állítsa be a gyalut hajszálvékony forgá­csok vágására, és szálirányba, folyamatos, egyenes tolásokkal simítsa le a felületet.

Élek négyszögletesre alakítása Rögzítse a fát ácssatuba vagy olyan fémsatuba, amely­nek pofái közé két fa közdarabot tett. Ellen­őrizze, hogy a deszka párhuzamos-e a satu­pofákkal.

Tegye rá a gyalutalpat az élre merőlege­sen, és az első gombot a hüvelykujjával lefe­lé nyomva, s ujjait a fa mellett csúsztatva ve­zesse a gyalut. Mindegyik tolást a fa hosszá­ban végezze. Gyakran használjon derék­szögmérőt (vinklitj, hogy lássa, merőleges-e az él a gyalult felületre.

Végsorja lenyesése A lehető legmélyebbre fogja be a fát a satuba, és mindkét vége felől a közepe felé gyaluljon. Miután ellenőrizte, hogy a gyalukés megfelelően éles, rövid tolá­sokkal alakítsa ki a gyalult felület két végét.

JAVASLATA! gyalu felületére kent méh- vagy gyertyaviasz megkönnyíti a gyalulást, amikor a gyalu egész felülete érintkezik a fával.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény