Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Gérkötés - Faelemek pontos sarokillesztése

Gérkötés - Faelemek pontos sarokillesztése

A gérkötésnél a két, 45°-os szögben levágott faelemet úgy illesztik össze, hogy összeeresztéskor szabályos derékszöget alkosson.

Ezt az eresztéktípust leggyakrabban kép­kereteknél alkalmazzák. Ha sokszor akar képkeretet készíteni, fontolja meg, nem érde­mes-e gérvágó ládát és speciális sarokszorítót vennie. Az előbbi helyes szögbe irányítja a fűrészlapot, miközben a fadarab egy hely­ben marad.

gerkotesA sarokszorító rögzíti az elemeket, amíg a ragasztó meg nem köt.

Ha ritkán készít gérkötést, használhat vál­toztatható szögmérőt vagy 45°-os szögbe ál­lított ferdemérőt. A keret kényes pontja rend­szerint a belső sarok, ezért a képkeret egyik végén gérvágást készítenek, majd a belső hosszúságot megjelölik a profilon, s ezt köve­ti a második szög jelölése.

Vágás közben tartsa a fűrészt függőlege­sen; ettől függ, hogy a két ferde vágás pon- tosan illeszkedik-e vagy sem. Használjon fi­nom fogazású csapfűrészt, és fogja a profilt szilárdan satuba vagy befogópadba, mialatt dolgozik.

Bizonyos lécfajták, például a padlósze­gélyléc, nagy méretük miatt nem férnek el gérvágó ládában. Ilyenkor a léc egyik végén rajzoljon négyzetet, húzza be az átlóját a lé­cen keresztül is, és a vonal mentén fűrészel­je át.

A gérlécek összeillesztésének legegysze­rűbb módja a ragasztás és a szegecselés. Fogassa össze a két elemet sarokszorítóval, miután érintkező felületüket bekente ragasz­tóval. Győződjön meg róla, hogy szorosan il­leszkednek. Amikor a ragasztó megkötött, üs­sön át a sarkon egy vékony bognárszeget, és óvatosan vegye ki a kész darabot a sarokszo-rítóból. Ismételje meg a műveletet a másik három sarokkal.

Előfordulhat, hogy a nagyméretű kereteket meg kell erősíteni. Ennek egyik módja az, ha csapfűrésszel bevágást készít az egyik sar­kon, s ebbe enyvezett furnérdarabot illeszt. A felesleges ragasztót törölje le, s hagyja, hogy az enyv megkössön. A kilógó furnérda­rabot sorjázza le.

A ferde elemeket csapos kötéssel is il­lessze össze.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény