Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás Barkácsolás Forrasztás - Fémek összeerősítése

Forrasztás - Fémek összeerősítése

A forrasztás során két fémet kötnek össze úgy, hogy fémötvözetet olvasztanak közéjük, majd hagyják azt megszilárdulni. A forrasz­tásnak két fajtája van: a lágyforrasztás és a keményforrasztás.

 

forrasztas lagy es kemenyLágyforrasztás Vas, réz, alumínium, cink anyagú tárgyak kötésére használják. A műve­lethez forrasztópáka, lágyforrasz és folyasztószer (más néven flux) szükséges - az utób­bi tisztán tartja a fémet és segít a forrasz szét­terülésében. A legegyszerűbb lágyforrasz ón és ólom ötvözete, amely azonban néha bizmutot és antimont is tartalmaz; huzal formá­jában vagy darabonként árusítják. A gyanta magvú forraszhuzalok főleg kisebb mun­kákhoz használhatók; a bennük lévő gyanta folyasztószerként működik. Ha másféle for­raszt használ, folyadék vagy kenőcs formájá­ban árusított folyasztószerre is szüksége lesz - ennek több típusa van; legjobb, ha a vásár­lás helyén kér tanácsot, melyik a legmegfele­lőbb az elvégzendő munkához.

Forrasztott kötés készítéséhez reszelje vagy csiszolja le egészen a tiszta fémig az összeerősítendő darabokat. Vigyen fel mind­két felületre folyasztószert (ha nem gyanta magvú forraszt használ). Tisztítsa meg a forrasztópáka végét csiszolópapírral, várjon, amíg felmelegszik, majd vigyen fel rá egy kis forraszt, és forrassza össze a fémeket az áb­rán látható módon. Vegye el a pákát és hagy­ja a fémet kihűlni.

Keményforrasztás A keményforrasztáshoz nagyobb hő szükséges, amit rendszerint gáz­zal működő forrasztópisztollyal biztosítanak. Az itt használt forraszok egyúttal más ötvözetűek.

A keményforraszok általában vörösréz, ezüst és cink ötvözetéből (ezüstforrasz), illet­ve vörösréz és cink ötvözetéből (rézforrasz) készülnek. Mindkettőt huzal vagy szalag for­májában árusítják, amelyet a folyasztószerbe mártva kell az előre felhevített munkadarab­hoz illeszteni. Leggyakrabban bóraxot hasz­nálnak folyasztószerként por alakban vagy vízzel készült kenőcs formájában.

Két fémcsík összeforrasztásához tisztítsa le egészen a fémig az érintkező felületeket, és fektesse azokat üvegszövetre vagy tűzál­ló szigetelőlapra. Ecseteljen folyasztószert az érintkező felületekre és nyomja össze azokat. Készítsen egyszerű szorítóbilincset egy da­rab hulladék fémszalagból és két sasszegből, az ábra szerinti módon. A fémszalagot hajlít­sa meg nagy ívben, hogy jó távol legyen a forrasztani kívánt felülettől, majd rögzítse a két sasszeggel. A két munkadarabot az áb­rán látható módon forrassza össze. Mossa le a folyasztószert forró vízzel, majd reszelje le a felesleges forraszt.

FIGYELEM! Bármilyen forrasztást végez is, ne feledje, hogy a fémek jól vezetik a hőt. A nem forrasztott részeket nedves rongyba csavarva óvhatja meg.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény