Hasznos tudnivalók
Címlap Barkácsolás

Barkácsolás

Képkeretjavítás - A domborműves keret helyreállítása

Az öreg képkeretek leggyakoribb hibái, hogy sarokcsatlakozásai szétnyílnak, illetve dom­borműves részei letörnek. A sarkak általában ferdén illeszkednek egymáshoz, és ragasztó­val, valamint vékony furnérszeggel vannak összeerősítve.

Bővebben...

 

Képkeretezés - Keretek üvegezése és hátlap készítése

Fa képkeretek készítéséhez szüksége van képlécre, üvegre - kivéve, ha olajfestményt akar keretezni - és hátlapra. Ezenkívül szeg­re vagy forgókapocsra, öntapadó szalagra, hogy rögzítse és szigetelje a hátlapot, akasz­tókarikákra a képzsinór rögzítéséhez, furnér­szegre, ragasztóra és ragasztószalagra.

Bővebben...

 

Hornyoló gyalu - Az ügyes famegmunkáló szerszám használata és karbantartása

A hornyológyalu a gyalu különleges fajtája, amellyel egyforma mélységű, pontos vágatok készíthetők a fába. A hagyományos méretű hornyológyaluhoz általában három vágóéi tartozik - két véső alakú az általános vágás­hoz és egy V alakú a finom kidolgozáshoz, az alámetszéshez és a sarokkivágáshoz. Továb­bi tartozékok a keskeny és szegélyhez köze­li farészek megmunkálását szolgálják.

Bővebben...

 

Hinta - Kerti hinta készítése

A kerti hintának elég erősnek kell lennie ah­hoz, hogy nagyobb gyermekek, vagy akár fel­nőttek is használhassák. A keretét 150x50 mm-es, körben legyalult puhapallóból készít­se el. A két álló oszlop egyenként kb. 2,5 m hosszú legyen, hogy azokat biztonságosan rögzíthesse és 60 cm mélyre a talajba süllyeszthesse. Használjon nyomás alatt kon­zervált fát, vagy áztassa be az oszlopok alsó 60 cm-ét fakonzerváló szerbe. A kereszt rudat 120 cm hosszúra vágja le.

Bővebben...

 

Hegesztés - Az elektromos hegesztőkészülék használata

A hordozható elektromos hegesztőkészülék használatával igen erős kötést alakíthat ki két fémdarab között. A barkácsáruházakban és szerszámboltokban többféle hegesztőkészü­lék is kapható. A munkavégzés során tartsa be a gyártó előírásait, és eleinte csak hulla­dék fémdarabokon gyakoroljon. Minél véko­nyabb a hegesztendő anyag, hegesztéséhez annál több gyakorlatra van szükség. Villamos hegesztés legalább 2 mm-es és lehetőleg azonos vastagságú alkatrészek kötésére használható.

Bővebben...

 

Gyalulás - Deszka lesimítása; élek négyszögletesre alakítása; végsorja lenyesése

A gyalu helyes használatához kell némi szak­értelem; mivel a faanyag drága, maradék fán gyakorolja a következőkben ismertetett fogá­sokat egészen addig, amíg úgy nem érzi, hogy valódi munkákba is belefoghat.

Bővebben...

 

Gyaluk - A famegmunkáló gyaluk típusai; élesen tartásuk és helyes beállításuk

A legkülönfélébb munkák elvégzéséhez sok­féle famegmunkáló gyalu létezik. A legalap­vetőbb feladatokhoz azonban két típus ele­gendő: az univerzális gyalu és a keskenyebb párkánygyalu.

Bővebben...

 

Gérkötés - Faelemek pontos sarokillesztése

A gérkötésnél a két, 45°-os szögben levágott faelemet úgy illesztik össze, hogy összeeresztéskor szabályos derékszöget alkosson.

Ezt az eresztéktípust leggyakrabban kép­kereteknél alkalmazzák. Ha sokszor akar képkeretet készíteni, fontolja meg, nem érde­mes-e gérvágó ládát és speciális sarokszorítót vennie. Az előbbi helyes szögbe irányítja a fűrészlapot, miközben a fadarab egy hely­ben marad.

Bővebben...

 

Fűrészek és fűrészelés - A megfelelő kézi vagy gépi fűrész kiválasztása ás használata

A fűrészelés sikerét a munkadarab biztos be­fogása és a megfelelő fűrész használata ga­rantálja. Kisebb fadarabokat satuba vagy szorítóba is befoghat, a hosszabbakat pedig a fű­részbak tartja meg a legjobban. A legsokolda­lúbb befogószerszám azonban az összehajt­ható, hordozható munkapad. Ezen olyan satu van, amely a munkalap teljes hosszában vé­gigfut, így egy kis fadarabtól egy egész ajtóig szinte bármit bele lehet fogni.

Bővebben...

 

Fúrás - Pontos és tiszta furatok fában és fémekben

Ha igazán pontosan akar dolgozni, használ­jon karos állványra szerelt elektromos fúrógé­pet; így biztos, hogy a furat valóban merőle­ges lesz az anyag felszínére. Az állvány használatának további előnye, hogy a fúró­gép magasságát szabályozó kar mozgatásá­val egyenletesebb nyomást fejthet ki, és a fu­rat mélysége is pontosan beállítható.

Bővebben...

 

Forrasztás - Fémek összeerősítése

A forrasztás során két fémet kötnek össze úgy, hogy fémötvözetet olvasztanak közéjük, majd hagyják azt megszilárdulni. A forrasz­tásnak két fajtája van: a lágyforrasztás és a keményforrasztás.

Bővebben...

 

Fiókkészítés - Tervezés és gyártás házilag

A fióknak pontosan illeszkednie kell a fiókos szekrény nyílásába - vagy ha nem, megfele­lő előlapot kell neki készíteni; olyat, amelyik kissé felfekszik a szekrény elejére, és eltakar­ja a réseket, közöket. A szekrény elülső laposan kell méretezni és elkészíteni, mert ezek­nél a rés látható marad.

Bővebben...

 

Faliszekrény - Egyszerű tárolóbútorok készítése

Faliszekrényt legegyszerűbben olyan farost­lemezből készíthet, amely fehér műanyag lappal, vagy valódi furnérlemezzel van borít­va. A műanyag borítást nem kell kezelni, a furnírlemezt viszont szigetelni vagy lakkozni kell. A farostlemez vásárlásakor vegyen szín­ben hozzáillő, vasalóval felilleszthető burkolólemezt is, ami a vágott éleket majd eltakarja.

Bővebben...

 

Facsavarok - A megfelelő facsavar kiválasztása, behajtása és eltávolítása

Meglehetősen elterjedt az a tévhit, hogy mi­nél nehezebb behajtani egy csavart, az annál jobban fog tartani. Ez egyáltalán nem igaz, sőt: a túl szoros csavar akár szét is hasíthat­ja a fát. A facsavarok sokféle anyagból ké­szülnek, például lágyacélból, sárga- vagy vö­rösrézből, alumíniumból. Lehetnek horganyo­zott, horgany-nikkel, esetleg króm bevonatúak. A szabványos csavarok menetárkainak egy bekezdése van, de készítenek dupla menetű, két bekezdéssel ellátott csavarokat is, amelyek behajtásához feleannyi fordulat is elegendő. Az ilyen csavarokat rendszerint meg is edzik, így motoros szerszámmal is biztonsággal behajthatok.

Bővebben...

 

Csavarkulcsok - Megfelelő szerszámmal könnyebb a munka

A különféle csavarkulcsok csak akkor végzik el jól feladatukat, ha pontosan illeszkednek a csavarfejre, illetve az anyára, máskülönben csak megsértik azt, és így még nehezebb lesz elforgatni. A rosszul illeszkedő kulcs emellett megcsúszhat, és ezzel személyi sé­rülést is okozhat.

Bővebben...

 

Kalapács - megfelelő szerszámot a megfelelő munkához

Válassza meg helyesen a munkájához szükséges szerszámot. Könnyű famunkákhoz szeghúzó, vagy kis- illetve nagy szeg­verő kalapáccsal lásson hozzá; finomabb műszaki feladatokhoz fogjon a kezébe gömbfejű kalapácsot, kényes felületeken műanyag fejű vagy fakalapáccsal dolgoz­zon. A komoly ácsmunkához vagy éppen cölöpveréshez már ékelőkalapácsot, ill. pörölyt használjon.

Bővebben...

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény